• Compartir

Tecnologia immersiva per a pacients crítics

Júlia Catarineu Pla / AMIC
28 de desembre de 2021

En molts moments durant la pandèmia, moltes famílies van haver d’estar allunyades dels seus familiars. En aquest context d’incertesa, les noves tecnologies van jugar un paper essencial per a moltes persones, aconseguint que entre totes es poguessin comunicar de manera virtual. Reality Telling és una start-up que, amb la col·laboració de Barcelona Activa, va néixer per ajudar aquells pacients internats en l’UCI a causa de la covid, però gairebé dos anys després el seu model de negoci continua funcionant, ara amb pacients en estat crític o amb llargues recuperacions dins d’un hospital.

“Tot va començar amb un projecte voluntari per lluitar contra l’aïllament dels pacients durant la pandèmia”, explica Mariella Pisciotta, cofundadora de la companyia. Així doncs, ella i els seus socis (Esteban Loiacono, Stefano Iuliani i Rafa Lanús) van iniciar un projecte per mantenir els pacients entretinguts durant les llargues estades a l’hospital, utilitzant la tecnologia i la realitat immersiva per fer-ho possible: “Realment volíem aportar el nostre granet de sorra durant la crisi, però creiem que encara podem aportar molt més”, remarca la cofundadora de l’empresa.

Un dels primers hospitals a accedir a treballar amb Reality Telling va ser l’UCI de l’Hospital del Mar, ja que segons explica Pisciotta “estaven treballant en programes d’humanització”. Des d’allà van decidir obrir dues línies d’ajuda: la reconnexió dels pacients amb les famílies i la reconnexió amb ells mateixos. En el primer dels casos s’incorporava la tecnologia per ajudar a la comunicació entre els familiars internats i els que esperaven a la sala d’espera. Aquesta part va ser de gran ajuda durant la pandèmia: “Vam començar gravant vídeos i ensenyant-los a les famílies, simplement ens vam constituir com una productora audiovisual per seguir ajudant”, explica l’emprenedora.

Pel que fa a la segona línia d’ajuda i la que avui dia està començant a donar els seus ingressos és l’ús de la tecnologia immersiva en la rehabilitació de pacients amb estades molt llargues dins dels hospitals: “Tenim dos tipus de pacients, els crítics i els que es troben en rehabilitació”, explica Pisciotta. En ambdós casos la companyia dissenya material específic i amb l’ajuda d’unes ulleres de realitat virtual aconsegueixen convertir-se en un suplement necessari a la teràpia dels interns. “Hem provat que en el cas dels pacients crítics podem arribar a reduir els seus deliris”, afegeix la cofundadora de Reality Telling.

A més, per als pacients en rehabilitació, la start-up també posa al seu abast les ulleres de realitat virtual per connectar-les a les màquines de rehabilitació, com podrien ser les bicicletes estàtiques, i intenten transportar els pacients a altres llocs mentre fan els exercicis: “No cal que un pacient senti que està tancat en una sala, amb la nostra tecnologia el podem portar a fer una volta per Barcelona”, descriu Pisciotta. En aquest sentit, el projecte ja s’ha engegat amb una vintena de pacients, un empirisme que tal com explica la cofundadora “els ajuda a millorar el concepte gràcies als suggeriments de pacients i doctors”.

Obrint nous horitzons

Actualment, l’empresa ja està provant nous mètodes per seguir investigant i obrint projectes a altres hospitals. No és cap secret que la humanització als centres mèdics ja ressona per tot arreu, sobretot després de la pandèmia. Tot i això, l’equip de Reality Telling ja té tancats dos projectes nous amb un total d’una quarantena de pacients: “Hi ha competència, però no ens hem trobat encara amb ningú que s’especialitzi en pacients de llarga estada als hospitals”, explica Pisciotta. A part, la companyia també ha començat les negociacions per entrar a les ales de pediatria i ajudar els nens a millorar els seus preoperatoris. Reality Telling només treballa a alguns hospitals de Barcelona, però l’equip sap que vol seguir creixent fins a la internacionalització, ja que tal com explica la cofundadora: “Tots els membres de l’equip fundador som de fora, així que la internacionalització està dins dels nostres plans”. Amb l’objectiu de millorar les seves debilitats i seguir mantenint el seu ritme de creixement els plans de futur de la companyia demanen intentar acompanyar a tots aquells pacients amb mobilitat reduïda que passen grans estades dins dels centres mèdics. I és que, tal com diuen els experts, la salut mental és tan important com la salut física, una opinió que Reality Telling vol portar a la realitat: “L’objectiu és treure de les quatre parets de l’hospital aquelles persones que no poden sortir pel seu propi peu”, conclou Pisciotta.

  • Compartir