• Compartir

‘Springsteen & I’

Solé
6 de novembre de 2018

Centenars de testimonis van respondre a la crida. El cineasta Baillie Walsh havia demanat als fans de Bruce Springsteen que es gravessin en vídeo expressant el que el músic de New Jersey ha representat per ells, i que enviessin la gravació. Walsh va passar-se sis mesos editant més de 300 hores de material procedent de tots els punts del planeta i el resultat és Springsteen & I, documental que va sortir a la llum el 2012 i que mostra fins a quin punt el Boss ha estat algú molt important en les vides de molta gent: matís amunt, matís avall, tots els participants consideren que Bruce Springsteen els ha fet millors persones. Poca conya.

La pel·lícula, produïda per Ridley Scott, està feta exclusivament amb els vídeos dels seguidors, posats un al darrere de l’altre i interromputs de tant en tant amb fragments d’actuacions del Boss de totes les èpoques. Persones de tot el món expliquen sensacions i anècdotes, totes elles marcades a foc per la música de Springsteen: en tots els casos ha estat la banda sonora de moments importants, ha inspirat canvis, ha ajudat en moments difícils i, en alguna ocasió, el qui explica la història ha tingut contacte directe amb el seu ídol, com en el cas d’un noi que va anar a un concert amb una pancarta que deia que la xicota l’havia deixat; el cantant la va veure, el va fer pujar a l’escenari per fer-li una abraçada i li va dedicar I’m Goin’ Down.

És evident que és un documental per als fans de Springsteen; si no ho ets, pot resultar més o menys interessant, però és difícil que emocioni. Perquè tots els artistes són molt especials per als seus fans. Amb tot, el Boss és un cas singular: “En Bruce em va ensenyar a ser un home decent”, explica un noi d’Israel. No sé si deu ser la sensibilitat incorruptible de classe obrera o la poesia urbana punyent amb què s’expressa; o la capacitat de treure’t de qualsevol forat a base d’alegria o melanconia; o aquesta sensació que en Bruce, essencialment, és bon paio i és un dels nostres. El cas és que jo, aquest tipus d’influència tant de persona propera, quasi pròpia d’un amic, un germà gran o un pare, no l’he vist en cap més estrella del rock. Podeu veure Springsteen & I a Netflix.

  • Compartir