• Compartir

‘Songs of Leonard Cohen’

Jaume Espuny
31 d'agost de 2022

‘Songs of Leonard Cohen’
Leonard Cohen
Columbia, 1967

Aquest és el primer disc que va gravar Leonard Cohen, ara ja fa ni més ni menys que 45 anys. Ell en tenia 33, una mica gran per debutar en la música rock, però ja tenia una carrera com a escriptor d’una certa fama al seu país, Canadà, amb dues novel·les i quatre llibres de poemes publicats.

Aquí podem sentir la seva veu profunda i la seva guitarra acústica en primer pla, però amb uns finíssims arranjaments orquestrals afegits pel productor John Simon, que complementen les lletres i donen més força a les cançons. I sense oblidar els cors femenins marca de la casa, que encara les embelleixen més. Pocs músics han creat mai un debut tan notable i perdurable com aquest.

Les cançons són veritables poemes, la majoria dels quals parlen de noies que havia conegut en un moment o altre de la seva vida. El disc comença amb la immortal “Suzanne”, la noia que vivia a prop del riu i sentia les barques que anaven passant, una de les seves cançons més famoses que agrada tothom. Les deu cançons estan compostes per Cohen, i totes són precioses, però posats a destacar-ne algunes, la seqüència formada per “Sisters of Mercy”, “So Long, Marianne”, que és la més elaborada instrumentalment, i “Hey That’s No Way to Say Goodbye” és imbatible. Leonard Cohen, que va morir el novembre del 2016 als 82 anys, va gravar una vintena de discos, cap de desaprofitable.

  • Compartir