• Compartir

Silenci; es viatja, s’escriu

Dolors Altarriba
24 d'agost de 2020

Es llegeix ara com fa trenta anys, que és quan es va escriure. Perquè de fet, aquest és un llibre que tracta del silenci. Patrick Leigh Fermor, reconegut escriptor de viatges, va dedicar un temps a la vida contemplativa dels monjos i la bellesa intemporal –d’aquí que no passi de moda– dels entorns monàstics. Leigh, nascut el 1915 i mort el 2011, va dedicar bona part de la seva vida a viatjar. Amb 18 anys va anar d’Holanda a Constantinoble caminant i va descobrir Grècia. Se’n va enamorar –també d’una dona– i hi va viure un temps. Més tard, vivint a Moldàvia, hi tornaria amb el regiment de guàrdies irlandesos de l’exèrcit britànic durant la Segona Guerra Mundial. Hi va viure dos anys fent-se passar per pastor tot i que en realitat s’encarregava d’organitzar la resistència. La història d’aquests viatges va formar part de dos volums posteriors, A Time of Gifts i Between the Woods and the Water, publicats respectivament els anys 1977 i 1986. I és que l’home, que després de la guerra va fer un periple per illes com Guadalupe, Martinica, Dominica, Barbados, Trinidad i Tobago, Haití o Jamaica, sobre les quals també té publicat un llibre, va viatjar i escriure en aquest ordre fins als 96 anys, quan va morir. Tot i les mogudes que va viure com descriure un viatge per terres rurals gregues sobre una mula, també va saber apreciar el no moure’s d’una petita cel·la envoltada de silenci.

Això és el que explica Un temps per guardar silenci. Eren els anys 50 quan va optar per retirar-se al monestir benedictí normand de Saint-Wandrille de Fontenelle per concentrar-se i escriure un dels seus llibres sobre Grècia –lloc on va tenir sempre casa–. Però d’allà finalment en va sortir aquest petit volum sobre el silenci que és, a més, molt accessible per a qualsevol lector. És un viatge estant-se quiet. La descripció d’aquesta estada ocupa pràcticament la meitat del llibre. Però hi suma dos capítols sobre l’estada a Solesmes (ducat d’Anjou) i La Grande Trappe i un altre sobre els monestirs de pedra de la Capadòcia. Aquest últim va formar part d’un dels seus viatges travessant Turquia amb un amic. En aquest cas no s’hi instal·la però sí que n’explica l’estat i la història, tota una descoberta per al lector.

Tot i que el llibre no arriba a les 100 pàgines, el cert és que s’hi concentra una saviesa pròpia d’algú que ha voltat molt –de fet, de monestirs en va visitar els anys següents a aquestes estades al voltant d’una vintena més a França, Grècia, Espanya, Alemanya o el Perú–. I una anècdota: sempre va escriure a mà. Als 91 anys va començar a aprendre a escriure a màquina.

Un temps per guardar silenci
Autor: Patrick Leigh Fermor
Traducció: Marcel Riera
Editorial: El Gall Editor
Lloc i any d’edició: Mallorca, 2018
Nombre de pàg.: 236

  • Compartir