• Compartir

‘Sicario: El dia del soldado’, de Stefano Sollima

Joan Salvany
23 de juliol de 2018

Film de Stefano Sollima igual que l’anterior. La mateixa música, una excel·lent fotografia, repeteixen actors, però el nucli de la trama ja no és la Camorra, sinó l’assumpte islàmic en convivència amb els càrtels mexicans. Un assumpte que tracta amb el mateix menyspreu i por que l’anterior, però que als occidentals, de moment, els agafa més lluny. Acció, ritme, tensió des de l’atemptat al supermercat fins al moment en què Benicio del Toro anuncia la tercera part. O alguna cosa tenia l’anterior que ha perdut en aquesta. Dura, cruel, impàvida davant el dolor, segueix a ulls clucs la forçada música de Gudnadóttir.

El govern dels EUA continua lliurant la batalla contra els càrtels de la droga, una guerra en la qual no hi ha regles i que s’ha intensificat després de les últimes investigacions que indiquen que, a més del narcotràfic, les organitzacions criminals que operen a les fronteres estan començant a introduir terroristes de manera clandestina en terreny nord-americà. Per pagar als narcos amb la seva pròpia moneda, un agent federal torna a formar equip amb el misteriós i volàtil Alejandro. Amb una filmografia construïda al voltant del thriller criminal hiperrealista, l’italià Stefano Sollima (Suburra) firma aquesta seqüela del film de Denis Villeneuve on la guerra amoral que es lliura entre les autoritats i les grans màfies del narcotràfic passa a un nivell nou i imprevisible.

La línia fina que separa els qüestionables actes d’agents de la llei i capos de la màfia, un tema sempre present en el cine de Sollima, recordem que és fill de Sergio Sollima, que va morir el 2015, és el leitmotiv d’una cinta que transporta l’espectador al despietat món fronterer del tràfic de drogues i la política exterior nord-americana. En aquest escenari es mouen com peix a l’aigua els dos antiherois del primer lliurament, de nou Josh Brolin (Deadpool 2) i el guanyador d’un premi de l’acadèmia Benicio del Toro (Star Wars, Los últimos Jedi), que en aquesta ocasió lideren una missió, sense limitacions legals o ètiques, que busca intensificar la guerra entre els càrtels i durant la qual redescobriran la seva humanitat i es plantejaran conflictes morals. Completen el repartiment d’aquesta pel·lícula d’acció violenta la jove Isabela Moner (Transformers: El último caballero), Manuel García-Rulfo (Asesinato en el Orient Express) i Catherine Keener.

  • Compartir