• Compartir

Set maneres en què el ‘mindfulness’ pot realment canviar el cervell

Antoni Lacueva
18 de febrer de 2019

La investigació de la meditació i específicament el que anomenen ‘mindfulness’ i el cervell ha estat en marxa constantment durant diversos anys, amb nous estudis que surten gairebé cada setmana per il·lustrar algun nou benefici de la meditació.

1. La meditació ajuda a preservar el cervell envellit
Un estudi d’UCLA va trobar que els meditadors a llarg termini tenien cervells més ben conservats que els no meditadors a mesura que envellien.

2. La meditació redueix l’activitat en el “centre” del meu cervell
Un dels estudis més interessants dels últims anys, dut a terme a la Universitat de Yale, va trobar que la meditació d’atenció plena disminueix l’activitat a la xarxa cerebral responsable dels pensaments errants i autoreferencials l’anomenada “ment de mico”.
Reduir aquest pensaments rumiants és un camí per a una ment tranquil·la, calmada i feliç.

3. Efectes antidepressius
Un estudi a Johns Hopkins va analitzar la relació entre la meditació conscient i la seva capacitat per reduir els símptomes de depressió, ansietat i dolor. La meditació és un entrenament actiu de la ment per augmentar la consciència, i diferents programes de meditació aborden això de diferents maneres. La meditació és una de les eines que pot ajudar a controlar-ne els símptomes.

4. Canvis de volum en àrees clau del cervell
Sara Lazar i el seu equip a Harvard van descobrir que la meditació d’atenció plena pot canviar l’estructura del cervell: es va observar que vuit setmanes de reducció d’estrès basada en l’atenció plena (MBSR) augmenten el gruix cortical en l’hipocamp, que governa l’aprenentatge i la memòria, i en certes àrees del cervell que tenen un paper en la regulació de les emocions. Intervé en la funció plàstica del cervell canviant i construint.

5. Només uns quants dies d’entrenament milloren la concentració i l’atenció
Tenir problemes per concentrar-nos pot ser una qüestió de totes les edats. Un dels beneficis centrals de la meditació és que millora l’atenció i la concentració: un estudi recent va descobrir que només un parell de setmanes d’entrenament de meditació van ajudar la gent a concentrar-se i recordar millor.
Atès que el fort enfocament de l’atenció, en un objecte, idea o activitat és un dels objectius centrals de la meditació de concentració, no és tan sorprenent que la meditació també ajudi les habilitats cognitives de les persones en el treball, i la ciència ho confirma.

6. La meditació redueix l’ansietat i l’ansietat social
Molta gent comença a meditar pels seus beneficis en la reducció de l’estrès, i hi ha molta evidència que sustenta aquesta justificació. El mindfulness redueix l’estrès d’una persona, físicament i mentalment. Els estudis han demostrat els seus beneficis per reduir l’ansietat, fins i tot anys després del curs inicial de 8 setmanes.

7. La meditació pot ajudar amb l’addicció
Un nombre creixent d’estudis ha demostrat que, donats els seus efectes en les regions d’autocontrol del cervell, la meditació pot ser molt eficaç per ajudar les persones a recuperar-se de diversos tipus d’addicció. Un estudi, per exemple, va enfrontar l’entrenament de mindfulness front al programa de l’Associació Americana del Pulmó per deixar de fumar (FFS), i va trobar que les persones que van aprendre mindfulness tenien moltes més probabilitats de deixar de fumar al final de l’entrenament.

Val la pena intentar-ho?
La meditació-mindfulness no és una panacea, però certament hi ha molta evidència que pot fer alguna cosa bona per a aquells que la practiquen regularment.
Per a la majoria de les persones, especialment si té un bon mestre, la meditació és beneficiosa, en lloc de perjudicial.
Sens dubte, val la pena intentar-ho: si tens uns minuts al matí o a la nit (o tots dos), en lloc d’encendre el teu telèfon o connectar-te a internet, observa què passa si mires de tranquil·litzar la teva ment, o almenys presta atenció als teus pensaments i deixa’ls anar sense reaccionar-hi.
Si la recerca és correcta, només uns minuts de meditació poden fer una gran diferència.

  • Compartir