• Compartir

Ser feliç es pot practicar

Eulàlia Robert
13 de febrer de 2020

Segons els taoistes, els desitjos més universals dels éssers humans, per ordre de prioritat, són: la felicitat, la longevitat, la salut i la pau.

El primer per a una persona és ser feliç, perquè si no és feliç sobra la resta. I si un@ és feliç, vol viure més anys. La felicitat porta a desitjar una llarga vida per gaudir molt de temps d’aquest benestar. Una bona salut és important perquè sense salut resulta molt complicat conservar la felicitat. I quan som feliços i gaudim d’una vida plena de salut, llavors, aspirem a viure en pau.

Un estudi de l’any 2017 de la Universitat de Harvard, als Estats Units, identifica una sèrie de factors clau per ser feliç.

Entre aquests aspectes destaquen la capacitat d’acceptació del que passa en la nostra vida, de la nostra capacitat de fer alguna cosa pels altres, de la capacitat d’estar presents i ser conscients del que estem vivint. També ens fa feliços desenvolupar resiliència (capacitat de superar dificultats). Un altre aspecte relacionat amb la felicitat és la capacitat de no solament superar els fracassos, sinó de viure’ls com oportunitats d’aprenentatge, de valorar tot allò bo que passa al nostre voltant, com gestos d’amabilitat, apreciar petits èxits quotidians, oferir un regal, rebre una trucada d’algú estimat o una invitació per anar al cinema. També ens fa feliços, segons l’estudi, practicar algun tipus de relaxació/meditació conscient, incorporar hàbits de moure el cos de forma conscient, encara que sigui de forma suau, i per acabar, un aspecte aplicable a qualsevol entorn o context tant personal com professional, fer de la simplicitat un hàbit, trobar la màgia de menys és més, és a dir enfocar-nos en allò que realment és important.

I tot això passa, a més, per comprendre, acceptar i gestionar bé les nostres emocions.

En totes les èpoques i cultures la vida en societat representa un suport i també un repte per a l’ésser humà.

No sempre és fàcil, en entorns complexos o moments crítics, trobar la manera per viure de forma plena i serena.

En aquests moments tenir incorporats bons hàbits a la nostra manera de fer quotidiana pot marcar una diferència important.

Actualment, cada vegada més persones practiquen meditació conscient o mindfulness, per estar més atents i presents i no ser arrossegades per un excés de preocupació, diàleg intern, etc.

Ens acostem a disciplines com la programació neurolingüística (PNL) per desenvolupar habilitats comunicatives i afavorir l’empatia, transformant els hàbits com els judicis i prejudicis en escolta i comprensió.

La comprensió i acceptació d’un@ mateix@ i dels altres és vital per sentir-nos bé. En aquest sentit, la PNL ens proporciona un model de funcionament de la ment que fa possible comprendre conductes, reaccions i emocions davant de situacions determinades.

També ens proporciona un conjunt de bones pràctiques que poden ser fàcilment incorporades a la nostra vida diària, per viure de forma més conscient i plena.

Ser feliç es pot practicar!

  • Compartir