• Compartir

Santa Eugènia viurà el 135è passant dels Tonis

26 de gener de 2024

“És una festa carregada d’història, tradició i cultura.” Així defineix la Festa dels Tonis de Santa Eugènia el seu president, Lluís Crivillés. Enguany, la festivitat compleix 135 anys i ho fa posant la mirada en tota la seva trajectòria. “En els seus inicis era una festa on tots els pagesos sortien amb els seus cavalls i els beneïen a la portalada de l’església”, recorda. Amb el pas dels anys, però, els Tonis han anat evolucionant i s’han convertit en “un passant on es mostren els carros i les eines amb les quals els pagesos feinejaven, o encara feinegen”.

Crivillés afirma que durant uns anys la festivitat “va perillar”, però ha anat resistint de forma ininterrompuda des que se’n té constància. “Es podria considerar la festa major d’hivern del municipi, tot el col·lectiu hi participa”, diu. Actualment, es complementa amb activitats culturals, exposicions i concursos per involucrar a tots els públics. “Cada any un artista ens fa la portada de la revista, enguany hem apostat per Toni Ortiz”, explica Crivillés.
Malgrat que els Tonis s’iniciessin amb un caire religiós, des de l’organització se li ha sabut donar la volta per convertir-los en una gran festivitat. El problema, reconeix, és la manca d’animals. “Cada vegada costa més de mantenir un animal d’aquest tipus i amb els anys s’acabaran reduint els passants”, diu.

Una de les principals novetats d’aquesta edició és l’inventari de tot el patrimoni material dels Tonis, que s’ha fet gràcies a la subvenció de la Diputació de Barcelona i al treball de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural. En total s’han inventariat 364 peces. “Servirà com a llavor del futur Espai Tonis perquè les generacions futures descobreixin com era en el passat la vida al municipi”, explicava Cristian Parras, alcalde del municipi, aquest dimarts en una visita al local particular on actualment acumulen part del material.

Aquest Espai Tonis “serà un lloc obert a tothom on es rebran altres activitats culturals”. Parras assegurava que pròximament es reuniran amb l’entitat per decidir quina pot ser la millor ubicació. “La Villa Carmen és una de les més parlades”, admetia. L’objectiu, també, és convertir aquest futur espai en un motor econòmic pel municipi. “És un llegat que s’ha de preservar i amb aquest inventari esperem que els particulars que tenen material a casa seva, ens el puguin cedir”, afegia Eduard Autonell, coordinador d’exposicions dels Tonis. “Havia set un poble de pagesia i aquest material també és història de Santa Eugènia de Berga.”
“Tot l’equip de govern actual hem estat involucrats amb els Tonis”, apuntava Parras, tot reconeixent que la implicació de tot el poble és essencial per tirar endavant la festivitat. “L’essència i l’estima cap als Tonis que hi ha al carrer també la tenim dins l’Ajuntament.” Enguany, per agrair la col·laboració, els abanderats seran els representants de les tres entitats més antigues del poble.

Una de les novetats, que ja es va iniciar l’any passat, és la d’allargar les activitats durant tres dies. “Tothom s’ha de sentir protagonista de la festa.” De cara a diumenge, s’esperen una quarantena de carros, diverses activitats culturals i exposicions a la plaça Major durant tot el dia. Les Cantaires, com a novetat, faran un concert abans de l’inici del passant, que arrencarà a les 12 del migdia. La festa clourà a la tarda amb la tradicional ballada de sardanes al gimnàs 1 d’Octubre.

  • Compartir