• Compartir

Sant Julià ja té biblioteca

26 d'abril de 2024

Física i Química i Educació Física. És el que estaven estudiant Núria Tobajas i Aina Cots aquest dimarts a la tarda a la biblioteca municipal de Sant Julià. I té mèrit, perquè el nou equipament, a l’Arca de Noè, era un formiguer de veïns passant revista a l’edifici després d’unes obres de dos anys i mig. La imminència de les eleccions al Parlament impedia fer-ne inauguració, però això no va dissuadir la gent en una data que tampoc podia ser més perfecta, ja que l’obertura de portes coincidia amb Sant Jordi. Entre el batibull hi havia, a més a més de Tobajas i Cots, Guida Solà, que hi anava a buscar Em dic Goa, un llibre concret recomanat per una companya de classe; o Mariví Solé, contenta de tenir a Sant Julià una biblioteca i no haver de recórrer més a la de Vic.

A pocs metres d’un taulell saturat de primers préstecs, Carles Cuberes feia les delícies dels més petits en un espectacle combinant històries populars amb cançons. L’exemple de la vida que es vol donar a la sala polivalent Francesc Orenes, un espai amb accés independent tot i trobar-se al mateix edifici, i que a partir d’ara queda a disposició d’entitats tant per a actes públics com interns. “Pensem en la biblioteca com un epicentre de lectura i estudi”, explicava Josep Maria Costa, el regidor de Cultura de Sant Julià, “però en tot el seu conjunt serà sobretot social, de persones trobant-se i compartint”.

Per fer-ho palès, l’equipament ja ha obert amb normalitat al llarg de la setmana. S’hi pot anar els dimecres, dijous i dissabtes de 10 del matí a 1 del migdia i cada tarda de dilluns a divendres des de 2/4 de 4 fins a les 8. Pel que fa a fons bibliogràfic, la directora, Anna Collell, detallava dimarts que ja compten amb tot el d’entrada, si bé “de novetats n’arribaran cada mes”. Quins títols, autors, temàtiques… dependrà de la demanda de la gent: “Ens hem de conèixer”. Un procés que es materialitzarà amb propostes clàssiques, com clubs de lectura, però pel qual també s’ha previst un espai de participació ciutadana on es demanarà pels interessos dels veïns. “I si en podem connectar de compartits i que la gent es conegui, millor que millor”, hi afegia Collell.

La biblioteca, de dues plantes a sobre el centre d’atenció primària, es divideix en una ala de literatura infantil i una de premsa i novel·la, mentre que el pis de dalt –cuco per l’estructura sota teulada– s’ha reservat al fons local, els ex-libris de Francesc Orenes i temàtiques específiques, entre les quals cuina o viatges. L’equipament disposa també de pati i ordinadors que dimarts registraven les primeres cerques –més YouTube que no pas llibres– en un ambient acabat d’embolcallar per la calidesa dels mobles de fusta, finestrals carregats de llum i una senyalística que ha anat a càrrec de la vilatortina Clàudia Dunkel. L’àrea infantil n’és la màxima expressió. La decoren motius naturals senzills a fi “de donar color al racó, però sense oblidar que els nens i nenes ja tenen molta imaginació”. Els colors tampoc s’han triat a la babalà. “El groc per les bales de palla dels nostres camps, el verd dels boscos, el vermell de la terrissa…”, explicava la dissenyadora gràfica.

Per al logo de la biblioteca també ha primat la connexió amb Sant Julià. La forma exterior es correspon amb la façana de l’Arca de Noè i les línies interiors emulen les pàgines d’un llibre en plena voleiada. És del que es tracta a partir d’ara: mantenir la fal·lera de dimarts i nodrir el poble de literatura. Des del manga i els còmics que atrapen Aina Cots fins a la fantasia que prefereix Núria Tobajas o l’Em dic Goa que confiem que Guida Solà ja tingui a sota el braç.

Dedicada a Anton Carrera

Tal com avançava EL 9 NOU el febrer passat, la biblioteca de Sant Julià s’ha dedicat a l’artista i poeta local Anton Carrera, que va morir el desembre de l’any 2023. L’equipament té una superfície útil de 582 metres quadrats i està en plena carretera principal, motiu pel qual hi havia famílies que dimarts demanaven directament a l’alcaldessa mirar de fer-hi arribar un carril bici. Hi treballaran dues persones tot el dia i una tercera a mitja jornada.

  • Compartir