• Compartir

Salvem quinze mots! “A l’abril, cada paraula val per mil”

CNL d'Osona
6 d'abril de 2021

Encetem el mes d’abril parlant de paraules que comencen a caure en l’oblit. És clar que hi ha mots que deien els nostres avantpassats que nosaltres no hem mantingut, ja sigui perquè han passat de moda –canvi generacional– o perquè aquell objecte que designa ja no s’utilitza. És el cas de ‘clemàstecs’ (cadena amb ganxos que servia per penjar les olles a la llar de foc) o del mot ‘escadusser’, que se substitueix sistemàticament per ‘aïllat’ o ‘esporàdic’.

La pèrdua d’aquests mots aboca la llengua a un empobriment progressiu que només es nota quan, per casualitat, sentim aquella paraula. És llavors que recordem que la teníem… Sí, és veritat que abans dèiem ‘guipar’ i ara diem ‘espiar’, o simplement ‘mirar’; o que distingíem entre ‘esgarrinxar’ i ‘esgarrapar’, o que ens ‘mudàvem’, i no ens ‘posàvem guapos’.

Malgrat que hi ha paraules que es perden, per contra, ens en venen de noves –els neologismes–. En aquest cas, però, majoritàriament provenen d’altres llengües, sobretot de l’anglès (catering, brífing, píling, mail…) i catalanitzar-les forma part d’un procés llarg que quan ha arribat a bon port i s’ha trobat el mot idoni en la nostra llengua (‘servei d’àpats’, ‘reunió’, ‘decapatge’, ‘correu electrònic’), ja hem begut oli perquè ja ens hem ‘avesat’ (un altre de la llista!) a dir el mot en anglès, que sembla queda més distingit i tot!

Justament, per recuperar alguns d’aquests mots perduts i genuïns de la nostra llengua, el CNL d’Osona proposa en la campanya “A l’abril, cada paraula val per mil” del 2021 trobar 15 parelles de paraules en els cartells, tenint en compte que un mot de cada parella està en desús o és poc utilitzat. Seran, doncs, 15 mots que tornaran a estar vius als aparadors dels comerços d’Osona durant el mes d’abril. Recuperem-los, diguem-los, revifem-los i tindrem un tresor!

Els trobareu tots recollits al blog del CNL d’Osona https://blogs.cpnl.cat/concurscat/

  • Compartir