• Compartir

Rivales de Luca Guadagnino

3 de maig de 2024

‘Match Point’

Rivales, de Luca Guadagnino, és un electritzant i juganer triangle juvenil ambientat en el món competitiu del tennis que es debat entre l’amor, el sexe, l’amistat i l’ambició. La història arranca amb el primer set d’una partida de tennis amb Tashi Duncan (Zendaya) a la graderia entre els atents espectadors, una antiga estrella del tennis que ara és la dona i entrenadora d’Art Donaldson (Mike Faist). Art és un jove tennista que travessa una mala ratxa esportiva i necessita guanyar aquesta final com sigui per donar l’empenta definitiva a la seva carrera professional, esperonada també per Tashi. I el contrincant d’Art a la pista és Patrick (Josh O’Connor), ara un tennista arruïnat que necessita urgentment els diners del premi, anteriorment company i amic inseparable d’Art fins que Tashi va entrar com un cicló en les seves vides.
El director italià de la celebrada Call Me By Your Name (2017), film que va rellançar a l’estrellat el seu protagonista, Timothée Chalamet, ha dirigit aquesta història a partir d’un guió de l’escriptor Justin Kuritzkes, qui pràcticament s’estrena en cinema. Després d’un remake elegant i vistós del clàssic del terror italià Suspiria (2018), Guadagnino dirigeix un relat trossejat, un autèntic trencadís, un film que es reconstrueix i se solidifica enèrgicament a cada nou flashback. A partir d’un inici dispers i artificiós, sovint amb floritures cinematogràfiques, el film avança imparable de forma sinuosa, sensual i addictiva, també, mentre s’encaixen totes les peces d’aquesta notable i torrencial mosaic que és Rivales.
Se’ns fa inevitable pensar en Woody Allen quan feia servir metafòricament un element del llenguatge esportiu del tennis a la seva esplèndida comèdia romàntica i criminal Match Point (2005). I entre els molts encerts de Rivales, com la fantàstica banda sonora de Trent Reznor i Atticus Ross –guanyadors de l’Oscar per la música de La xarxa social (2010, David Fincher)–, cal esmentar el treball extraordinari dels actors components d’aquest tòrrid i sexy tercet. Tenim l’actriu nord-americana Zendaya al capdavant, ara també als cinemes en el repartiment de la superproducció Dune Part 2, de Denis Villeneuve, i productora també de Rivales; l’actor britànic Josh O’Connor, també en cartellera amb un altre preciós i màgic títol, La quimera, d’Alice Rohrwacher, i tercer, Mike Faist, actor britànic provinent del teatre musical que fa poc el vam poder veure al remake de Spielberg del clàssic West Side Story (2021).

  • Compartir