• Compartir

‘Rius i marees’

Solé
7 de gener de 2019

En un cantó hi ha la immensa majoria d’artistes. Els que necessiten eines, tecnologia, estudis i espais sempre massa petits, empreses que planxin discos o imprimeixin llibres, instruments, pinzells, llenços, pintures, materials escultòrics, col·laboradors especialitzats, i quasi sempre una quantitat considerable de diners. A l’altre cantó hi ha Andy Goldsworthy: ell surt de la seva casa de les Highlands escoceses i se’n va a passejar, i quan arriba a un punt que li diu alguna cosa, s’hi atura. “Em poso a recollir materials perquè sento que en aquest lloc hi ha quelcom per descobrir. Allà és on crec que puc aprendre”, diu. I amb el que troba –fulles, pètals, branques, plantes, gel, espines, pedres– fa unes coses d’una bellesa, originalitat i profunditat al·lucinants. Goldsworthy és un dels grans exponents del land art (art de la terra). Rius i marees (Thomas Riedelsheimer, 2001) ens convida a ficar-nos dins dels ulls d’aquest artista singular, llegir el paisatge de maneres insòlites i convertir-lo en una lliçó essencial.

Andy Goldsworthy sap que forma part indissoluble de la natura i que entendre-la i participar-ne és entendre’s a ell mateix i créixer. El seu gran mestre és el paisatge: n’ha après la lentitud, la simplicitat, el crear orgànicament, sense planificar, i l’acceptació total de la impermanència. “L’autèntica obra és el canvi”, reflexiona l’artista. Goldsworthy concep les obres com a elements integrats en el paisatge i un cop fetes, es queden allà i dialoguen amb l’entorn a través dels canvis que provoquen el clima, la humitat, el cicle de les plantes, el vent, el pas de les estacions, etc. De vegades l’obra roman molt de temps i d’altres, desapareix en poques hores.

Rivers and tides ha rebut un munt de premis i és un prodigi de fotografia, sensibilitat poètica i simbiosi entre imatges i banda sonora. Tot plegat s’alia en un espectacle de poesia visual, sovint hipnòtica, que ens connecta amb la sensibilitat quasi zen de Goldsworthy i el seu món de contemplació i aprenentatge. Un document fonamental per descobrir un artista diferent i per meditar sobre nosaltres, sobre com ens hem anat separant de la natura i com la necessitem per obtenir respostes a preguntes fonamentals.

  • Compartir