• Compartir

Ripoll escalfa motors per la festa de Sant Eudald

5 de maig de 2023

Després d’un mes i mig a la Unitat de Cures Intensives, el ripollès Ramon Verdaguer i Serrat va poder superar la covid, en el moment més crític de la pandèmia. L’afany de superació que li va permetre sobreviure mentre no tothom aconseguia fer-ho li han donat la possibilitat no només d’explicar-ho a través d’una obra de teatre que amb el nom de 42 dies va estrenar-se fa més d’un any, sinó també de convertir-se en pregoner de la festa major que dimecres vinent donarà el tret de sortida a la plaça de l’Ajuntament.

La música esdevindrà des d’aquell moment la protagonista amb el concert que el grup de versions La Noche Quilombera oferirà a la plaça de la Lira. La Principal de la Bisbal serà la protagonista de la jornada central de la festa major, amb un migdia de sardanes després de l’ofici religiós, on la peça d’honor serà Ripoll, onze segles d’història, que Fèlix Martínez Comí va dedicar al municipi ara fa mig segle. La mateixa orquestra farà el concert de festa major i el ball de tarda al pavelló municipal. Al vespre hi haurà més versions a La Lira, amb el grup Angangas.

La jornada de divendres comptarà amb les havaneres de Les Anxovetes; l’espectacle infantil El viatge quàntic, dels Gatzara, i a la nit concert dels veterans Boikot, un grup de punk-rock que des de 1987 fins ara ha esdevingut la seva reivindicació en un estereotip festiu recurrent. L’esport i la música seran de nou els motius per treure els ripollesos de casa durant un dissabte on també hi haurà una baixada d’andròmines des del carrer Berenguer el Vell cap al carrer del Bisbe. Les sardanes amb les cobles Montgrins i Mediterrània al passeig Ragull i la inauguració de la festa de la Casa Cultural Andalusa del Ripollès a la Sala Eudald Graells seran el preludi de la presentació del llibre del cinquantenari de l’institut Abat Oliba, a l’església de Sant Pere, del tradicional Sopar dels Valents, el correfoc i els concerts de diversos grups de versions i DJ.

La festa major es tancarà diumenge amb tir al plat, inflables, taekwondo, un quinto, la tornaboda a la Font del Tòtil, la ballada de la Dansa dels Clavells i el castell de focs nocturn que hi posarà punt final, esperant que les remullades siguin més benvingudes que mai.

Més enllà dels cinc dies centrals del programa, la festa major ja anirà fent boca a partir d’aquest cap de setmana amb alguns actes previs de caràcter esportiu, com un open de pàdel (divendres) o el Half Cros Sant Eudald (dissabte); però també cultural, com un concert de coral i combos de l’Escola Comarcal de Música del Ripollès (dissabte), el 59è Concurs de Colles Sardanistes (diumenge) o un ball amenitzat per Àlex Peris, a la Sala Eudald Graells (diumenge). I al Museu Etnogràfic s’inaugurarà l’exposició “Buscant la màgia”, de Jaume Taboada.

  • Compartir