• Compartir

Remedios Varo, teixint somnis

12 d'octubre de 2023

El tejido de los sueños. Obra escrita
Autora textos i pintures: Remedios Varo
Edició i introducció: Isabel Castells
Editorial: Editorial Renacimiento
Any i lloc de publicació: Sevilla, 2023
Pàgines: 252

Estem obrint el cofre de tresors que conté la pintura de l’artista Remedios Varo. Nascuda a Anglès, Girona, l’any 1908, va morir exiliada a Ciutat de Mèxic l’any 1963. La seva trajectòria es va desenvolupar en un temps de grans cims de geni creatiu, així com enmig de dues guerres: la civil espanyola i la segona mundial. En l’època parisenca Remedios Varo es va relacionar amb els surrealistes André Breton, Paul Éluard i Marx Ernst. En l’època barcelonina es va relacionar amb la gent de l’ADLAN. L’any 1936 va participar en la famosa exposició col·lectiva “logicofobista”.
La dona que teixeix és una de les figures simbòliques que sovint són representades en els quadres de Remedios Varo. Té un precedent vital: “L’àvia paterna li va ensenyar a cosir; des de molt aviat, Remedios es va crear els seus vestits amb un gest més simbòlic que econòmic, i va utilitzar l’activitat del teixir com a metàfora de l’existencial. El fil, els teixits i els brodats, els cabdells, els cordills i les xarxes es van convertir en una font de reflexió i d’inspiració, de presència constant en la seva pintura”.
La simbologia de l’activitat teixidora que remet a la mítica figura de Penèlope i a la de les tres moires, igualment d’imaginari grec, que en la seva funció teixeixen i tallen el fil de la vida, és el leit motiv del discurs d’un llibre de publicació aquí molt esperada per la seva rellevància a l’hora de confegir un retrat més complet de la personalitat creativa de Remedios Varo: El tejido de los sueños. Obra escrita (Editorial Renacimiento), de Remedios Varo, en l’edició i introducció d’Isabel Castells, que ja n’havia publicat un primer aplec l’any 1997 a Mèxic.
El tejido de los sueños és una recopilació molt completa de l’obra escrita de Remedios Varo. La professora Castells hi ha reunit, comentant-los, els documents escrits apareguts després de la mort prematura de l’artista: cartes, somnis, receptes humorístiques, exemples d’escriptura automàtica i projectes textuals inacabats de Remedios Varo en la seva activitat creativa en el camp de la paraula, convertint l’autora en una creadora total, ja que l’expressió plàstica i l’escrita es complementen sobretot pel que fa a les anotacions que va fer de les seves obres: aquests apunts ajuden a la comprensió de les seves enigmàtiques pintures.

  • Compartir