• Compartir

‘Relats fotogràfics’ reuneix la creació de 17 fotoperiodistes i 17 escriptors osonencs

23 de desembre de 2022

Durant més de dos anys, 17 fotoperiodistes i 17 escriptors han teixit un relat de creació i complicitat en les exposicions que des de l’espai de L’Aparador cridaven a entrar a l’ACVic Centre d’Arts Contemporànies. Acabat el cicle, ha pres forma en un llibre, Relats fotogràfics, coeditat per l’ACVic i EL 9 NOU, que es presentava aquest dimarts.

Ton Granero, ara en les seves darreres setmanes com a director del centre, era qui posava en marxa els lligams. A cada fotògraf li demanava que escollís una imatge i proposava a un escriptor que fes un text a partir d’aquesta. El resultat “retrata molt bé el que hauria de ser la jerarquia entre fotografia i textos”, tal com ho definia Agustí Danés, director editorial d’EL 9 NOU, en el mateix acte. “Les fotografies del llibre tenen sentit per elles mateixes.”


Dos dels participants, Antoni Pladevall i Jordi Puig, amb el presentador de l’acte, dimarts a la seu d’EL 9 NOU

En nom de tots els participants en el llibre van parlar els quatre fotògrafs més veterans (Jordi Puig, Josep Maria Montaner, Emili Vilamala i Toni Anguera), i els autors dels textos amb qui van compartir exposició (Antoni Pladevall, Jordi Lara, Roser Iborra i Maria Carme Bernal). La resta de parelles van ser les de Dolors Pena i Itziar González, Pere Tordera i Irene Solà, Pere Puntí i Jordi Puntí, Adrià Costa i Toni Coromina, Marc Sanyé i Ramon Erra, Albert Llimós i Gerard Guix, Sagi Serra i Biel Barnils, Sergi Cámara i Jaume Coll, Albert Alemany i Ramon Mas, Oriol Molas i Víctor Sunyol, Bernat Cedó i Gerard Cismero, Joan Pujol-creus i Raquel Santanera i Toni Carrasco i Carles Dachs. La col·laboració entre els dos últims és la que encara es pot veure exposada aquests dies a l’ACVic.

La presentació va incloure un record especial per a l’escriptor i periodista Toni Coromina. El seu text per acompanyar la fotografia d’Adrià Costa va ser un dels darrers que va redactar poc abans de morir el novembre de 2020. També es va fer memòria de Carles Arumí, tècnic d’ACVic, recentment desaparegut. El llibre, amb pròlegs d’Agustí Danés, director editorial d’EL 9 NOU, i del fotoperiodista i professor Pepe Baeza, és el número 55 de la col·lecció “Textos sobre les Arts Contemporànies”. Sota la direcció de Ton Granero, en els darrers anys l’ACVic ha portat a terme altres cicles monogràfics amb creadors osonencs a més del de fotoperiodisme, un amb ceramistes i l’actual, que encara està en curs, amb il·lustradors.

La revolució, la viola de gamba, un gran núvol i l’1 d’Octubre

Vic Jordi Puig encara no sabia que seria fotoperiodista. En un viatge a Portugal, l’any 1976, es va trobar amb una manifestació. La imatge té tota la força d’aquell moment, poc després de la Revolució dels Clavells. Josep Maria Montaner ha cobert fotogràficament moltes edicions de la Universitat Catalana d’Estiu, a Prada de Conflent. Mentre hi era, l’any 2020, es va acostar a la casa on havia viscut Pau Casals com a exiliat, ara en reformes. Hi va trobar un músic, Santi Miret, assajant amb una viola de gamba. Emili Vilamala és fotògraf de meteorologia. Des de Sant Bartomeu del Grau va fotografiar un gran núvol vertical quan es desfeia la tempesta i es barrejaven llums i ombres. Toni Anguera era a la plaça Major de Vic el 3 d’octubre de l’any 2017, en la concentració cívica més multitudinària que mai s’hagi vist, protestant per les càrregues policials de l’1 d’Octubre. Són les quatre imatges que van comentar en l’acte de presentació del llibre. Diferents entre elles, en èpoques i en temes, però amb el mateix objectiu de tenir la intuïció que calia capturar aquell instant irrepetible.

  • Compartir