• Compartir

Reivindiquem el punt volat

Cristina Anfruns
1 de febrer de 2017

Parlem de dies internacionals. Cada dia està dedicat a una causa concreta. Així, tenim el dia de la dona, el dia de la pau, el dia dels museus…

Per què ho dic? Doncs perquè el passat dimarts dia 24 de gener va ser el dia del punt volat. S’ha triat el 24 de gener perquè aquest dia de l’any 1913 es van aprovar les Normes Ortogràfiques de l’Institut d’Estudis Catalans i es va establir l’ús del punt volat per escriure la ela geminada. Per això s’ha instaurat aquest dia, per donar a conèixer el punt volat.

En català aquest punt volat, també anomenat punt alçat, el tenim a la ela geminada. El problema és que molta gent l’escriu malament, amb un punt baix, un guionet o un punt gruixut, quan la forma correcta d’escriure’l és amb un punt una mica més alt que un punt normal. Al teclat de l’ordinador normalment el trobem prement la combinació majúscula + tecla del número 3. Però en les tauletes i els telèfons mòbils és més complicat. Softcatalà, associació sense ànim de lucre amb la missió de fomentar la presència i l’ús del català en tots els àmbits de les noves tecnologies, té una guia per escriure el punt volat en tots els teclats, uns quadres on apareix qualsevol sistema operatiu i les tecles que cal fer servir per escriure’l correctament.

A part del català, el punt volat també es fa servir en japonès i xinès, per separar paraules, com en el cas de paraules estrangeres, o en taiwanès, per indicar que una vocal és més oberta. També s’utilitzava en occità medieval i actualment és present en el gascó i el francoprovençal. També en matemàtiques el punt volat es fa servir com a símbol de la multiplicació.

El punt volat, a Twitter

A Twitter també està habilitat l’ús del punt volat a les etiquetes. Abans, quan en una etiqueta s’utilitzava el punt volat, la paraula es partia i per tant no tenia la funció desitjada. Després de la reivindicació encapçalada per professors, investigadors i diversos estudiosos, podem dir que la ela geminada es va normalitzar en l’entorn digital.

Per tant, la ela geminada és una grafia pròpia del català, que cal conservar, tot i que per influència del castellà aquest so doblat s’ha perdut i es pronuncia com una sola l, cosa que també en dificulta l’escriptura. Per saber quan cal escriure un mot amb ela geminada tenim unes normes ortogràfiques ben estipulades, i si no la millor manera de no equivocar-se és consultant el diccionari. I perquè vegeu com de freqüent és la ela geminada, podeu escoltar aquest tema, “Fal·lera geminada”, d’un grup procedent de Breda, Els Sulfitos. Fixeu-vos que tota la cançó està elaborada amb paraules que contenen la ela geminada.

 

  • Compartir