• Compartir

Referents de pau!

Antoni Lacueva
16 d'octubre de 2020

Tal com indicava en el text de setembre en aquests articles, el marc és l’atenció conscient o l’anomenat mindfulness. Durant aquesta temporada explorarem autors, mestres universals que a través dels seus ensenyaments plasmats en extensa i variada bibliografia ens donen pautes que poden servir-nos per veure amb més claredat el camí dels nostres camins.

Deixant oberta en el primer article la pista per seguir Jon Kabat-Zinn, avui brindo la possibilitat d’iniciar el coneixement de qui escriu el pròleg de la seva obra principal, Viure amb plenitud les crisis, Thich Nhat Hanh.

Qui és Thich Nhat Hanh?
Thich Nhat Hanh és un monjo budista vietnamita activista per la pau. És un dels més coneguts promotors del budisme zen a Occident. Thich Nhat Hanh és un mestre respectat a tot el món, un escriptor, un poeta, un erudit i un home de pau. Està considerat la segona autoritat del budisme al món després del dalai-lama.

Nhat Hanh ha publicat més de 100 llibres, entre ells més de 40 en anglès. Com a activista en el moviment per la pau, promou les solucions no violentes als conflictes.

Al pròleg del llibre citat, Viure amb plenitud les crisis, Thich Nhat Hanh diu:
“Com tantes persones han descobert en els últims 25 anys, mindfulness és una font segura de pau i alegria. Qualsevol pot practicar-lo i cada vegada està més clara la seva contribució, no només a la nostra salut i benestar individual sinó a la continuïtat de la nostra civilització i fins del nostre planeta. Mai ha estat més necessària que ara la invitació a despertar i assaborir cada instant que la vida ens depara”.

Com deia anteriorment, T.H.H. ha publicat més de 100 llibres i és difícil ressaltar-ne algun. En citaré uns poquíssims títols i ressaltaré un llibre especialment interessant per a un inici de mindfulness: El miracle del mindfulness.

Cito, com a proposta, d’entre la seva extensa bibliografia:
El silenci
Cap a la pau interior
Por
L’art de viure
Plantant llavors


I per acabar, tres reflexions adaptades i inspirades en tres fragments de tres llibres de T.N.H.
Inspirat del llibre El miracle del mindfulness:
“He descobert la manera de tenir molt més temps lliure. Abans considerava el temps com si estigués dividit en diverses parts… ara intento no dividir més el temps en parts. Considero ara el temps que passo amb els meus fills, nets, amics, família, companys de feina, etc. Tot aquest temps, el temps que els dedico, s’aboca també en el meu propi temps. Ara tinc un temps il·limitat per a mi”.

Del llibre Assaboreix: mindfulness per menjar i viure bé:
“Assaboreix el temps que encara et queda. Assaboreix cada instant, cada respiració, cada menjar, cada relació, cada acció o no acció, cada oportunitat de mantenir el propi benestar i el benestar del món”.

Del llibre Por:
“Vivim en un permanent estat de temor i ansietat. Por del nostre passat, de la malaltia, de l’envelliment o la mort; por de perdre el que més volem… les coses no han de ser així. Utilitzar la pràctica de viure en el present per admetre i integrar les nostres pors, reconèixer el seu origen i fer-los impotents”.
Acaricia aquest instant,
allibera’t del corrent de l’angoixa,
obre els braços
i abraça plenament la vida.
T.N.H.

  • Compartir