• Compartir

Reconeixement facial a Renfe

Arnau Jaumira
6 de març de 2021

Ja sabem que cada dia estem més controlats. Ja sigui per les xarxes o per les càmeres que hi ha als llocs públics o simplement al carrer. La intel·ligència artificial en aquest aspecte ha permès anar molt més enllà. El que en un principi només eren imatges de videovigilància per controlar robatoris, ara són una arma per saber què fem, com ens comportem i fins i tot el nostre estat d’ànim.

I això és el que podria fer Renfe en un projecte pilot que ha posat en marxa que té com a objectiu principal controlar l’aforament en temps real a les principals estacions de Rodalies d’Espanya, algunes d’elles a Barcelona (Plaça Catalunya, Arc de Triomf, Clot Aragó i Sagrera) i pels voltants (Sant Andreu Arenal, Mataró o Terrassa).

La licitació del contracte, per valor de 781.000 euros, té com a objectiu el software que es fa servir amb les càmeres que ja hi ha instal·lades a les estacions per aplicar-hi un algoritme d’intel·ligència artificial. D’aquesta manera podran controlar les andanes però també els torns d’entrada. Al plec de condicions de la licitació (que es va retirar després de ser polèmic però que va avançar El Confidencial) s’especifica el sistema que hauria de poder controlar cada 30 segons l’aforament de les andanes i permetre extreure’n un mapa de calor i saber si hi ha fum o foc així com si hi ha algun objecte o persona que cau a les vies. A les entrades es comptarà quantes persones entren i surten, si porten bicicletes, patinets o maletes i si duen mascareta. El sistema també haurà de ser capaç de detectar si hi ha gent que se salta els torns per no pagar bitllets.

  • Compartir