• Compartir

Ràpidament

CNL Osona
4 d'agost de 2020

Ràpidament és un adverbi, és a dir, una d’aquelles paraules que no tenen gènere, tot i que es formen amb l’adjectiu en femení (ràpida), i que modifiquen o complementen el significat del verb, d’un adjectiu, d’un altre adverbi o de l’oració. Avui veurem expressions que poden tenir un significat semblant al de ràpidament.

D’entrada, cal dir que l’adjectiu, això és, ràpid, pot tenir la mateixa funció de l’adverbi. Alguns exemples: “La Carme camina ràpid” (de manera ràpida); “El Joan parla tan ràpid que no l’entens” (tan ràpidament). Si anem molt ràpidament o fem les coses amb un ritme alt, se sol dir que les fem de pressa, corrents, a corre-cuita, a cuita-corrents, volant, a tota velocitat/màquina/vela o a tot drap. Si som més vulgars, potser se’ns escaparà un a tota hòstia/llet/merda/castanya i, fins i tot, cagant llets.

Si fem una cosa en un moment, gairebé imperceptible, també la podem fer de cop, de cop i volta, d’una revolada, de sobte, de cop sobte, en un girar d’ulls o en un obrir i tancar d’ulls. “Majorment que yo són esperit qui en tancar e en obrir l’ull vaig de Orient a Occident”, feia dir a un dels seus personatges l’escriptor epicuri Bernat Metge a Lo Somni. Que era gran, Bernat Metge! I que bonic ho escrivia! Irrepetible.

  • Compartir