• Compartir

‘Radioactive’, de Marjane Satrapi

Joan Salvany
30 de gener de 2021

Instructiu i pedagògic aquest biopic de Madame Curie, que pel títol presagiaria més la història d’un superheroi que la de la genial dona investigadora que va descobrir la radioactivitat. Film, de tota manera, pla, que vibra de tant en tant amb les seves proclames feministes. Amb alguna sortida de via però amb naturalitat, Marjane Satrapi (dibuixant de còmics en blanc i negre) intenta trencar la gèlida personalitat de la científica sense aconseguir-ho i mereixeria un film més gloriós atès el seu mundialment útil descobriment.

Partint de la seva malaltia terminal, recorda la seva relació amb Pierre Curie, la seva mort, els seus amors de laboratori i la seva lluita ja contra el càncer, en els 50 amb nens. Sí que aconsegueix sense massa afectació narrar les topades de la inculta societat, especialment la universitària que l’envoltava, amb la iniciadora de la física moderna. La magnífica Rosamund Pike, amb la seva interpretació, amaga potser l’excessiva aportació de curts flash backs a la narrativa glamurosa tot i que superficial i amb uns diàlegs que semblen extrets d’un llibre de text de sisè.

El guió és del televisiu Jack Thorne. El film explica la història real de Marie Sklodowska Curie i els seus dos premis Nobel que anava a canviar el nostre univers global. Descobrint elements radioactius, aviat es va confirmar que la seva investigació es podria aplicar a la medicina contribuint a la curació de milions de vides. També a la comunitat científica, però amb el dubte existencial, que també va tenir Einstein, que amb les proves atòmiques dels EUA a Nevada el 1961, en temps de guerra, les massacres podien ser de mil dimonis.

Sam Riley, Anya Taylor Joy, Aneurin Barnard, Simon Russell Beale, Jonathan Aris o Indica Watson són altres actors que no van participar en anteriors Marie Curie: 2016, 2014, 1997, 1977, 1943, 1956 i 1919.

  • Compartir