• Compartir

Què són els al·lergens en els aliments?

8 de març de 2024

Els al·lèrgens en els aliments són substàncies que poden desencadenar una reacció al·lèrgica en persones susceptibles. Aquestes reaccions poden variar des de lleus molèsties fins a reaccions greus que posen en perill la vida. Els al·lèrgens alimentaris més comuns inclouen:

Llet: La proteïna de la llet de vaca és una de les al·lèrgies alimentàries més comunes, especialment en infants. Pot ser present en productes lactis com a llet, formatge, iogurt, mantega i gelat.

Ous: Els ous poden ser presents en una varietat d’aliments, inclosos productes enfornats, salses, adreços per a amanides i productes processats.

Cacauets: Les al·lèrgies als cacauets poden ser extremadament greus i potencialment mortals. Els cacauets poden estar ocults en una àmplia gamma d’aliments, des de dolços fins a plats salats, per la qual cosa és important llegir acuradament les etiquetes dels aliments.

Fruits secs: Igual que els cacauets, les al·lèrgies a la fruita seca com les nous, ametlles, nous d’arbre i avellanes poden ser perilloses. Aquests ingredients poden ser presents en una varietat d’aliments, inclosos pastissos, galetes, salses i barres de cereals.

Mariscos: Les al·lèrgies als mariscos poden ser causades per crustacis com a gambes, llagostins, crancs i llagostes, així com per mol·luscos com a cloïsses, musclos, calamar i pop. Les reaccions poden variar des de lleus a greus.

Altres al·lèrgens molt comuns que poden causar efectes en la salut de moltes persones són el blat, la soia o el peix.

  • Compartir