• Compartir

Què pot suposar un empatx per als més petits?

Meritxell Bansell
21 de desembre de 2016

S’acosta l’època de l’any més festiva, amb més reunions familiars i àpats abundants. És força comú que els nens tinguin conductes alimentàries extremes: o bé no mengen o si ho fan, és en excés. Tant un aspecte com l’altre són perjudicials, sempre cal evitar els extrems. És per això que els pares hem de ser conseqüents que per molta alegria, bons menjars, dolços i confits que hi pugui haver, cal mantenir un cert  ordre com ho fem durant la resta de l’any.
Què hem de fer per evitar un empatx?  És important planificar molt bé els àpats tenint en compte el següent:
> Moderem les salses, fregits i rostits. Això no vol dir que s’hagin de restringir del tot, però sí que cal equilibrar els plats per evitar que tant el primer com el segons siguin massa consistents.
> Pensem en les verdures i fruites, aliments que tenen un elevat contingut en fibra, aigua, vitamines i minerals.
> No oblidem l’aigua. Recordeu que és important beure sovint i evitar omplir-se l’estomac únicament de menjar. També cal l’aportació de líquids per aconseguir una bona hidratació.
> Controlem la quantitat de torró i altres confits típics. Tinguem present que els nens no tenen tant control de les quantitats com els adults.

I si s’ha empatxat, què fem?
Si observem que el nostre fill té malestar, irritació en el seu comportament, es queixa de mal de panxa o té vòmits i mareig, és possible que s’hagi empatxat. Arribats a aquest punt, és del tot convenient tenir cura de la dieta dels pròxims dos o tres dies. L’objectiu és provocar el mínim estímul digestiu possible per evitar encara més complicacions:
> Consum de proteïnes amb poc contingut de greixos: carns magres (pollastre, conill, indiot, llom, pernil dolç) i peixos blancs (rap, lluç, llenguado…).
> Reduïm la quantitat de fibra. Consumim fruites sense pell, que no siguin àcides i prioritzant el seu punt de madures, com la poma i la pera: poma ratllada o compota de pera; verdures bullides i suaus, en forma de cremes i purés, com una crema de carabassó i patata, o pastanaga i carbassa. És important evitar les verdures crues durant uns dies.
> Potenciem el consum de cereals com l’arròs, la pasta i el pa, i evitem les varietats integrals.
> Prioritzem coccions suaus: ebullició, escaldat, microones, forn… Res d’arrebossats, fregits ni plats molt contundents, per tal d’evitar una major secreció gàstrica i patir encara més dany.
> Optem sempre per l’aigua i evitem begudes àcides (suc de taronja, pinya…) i altres begudes estimulants.

Un cop hagin passat dos o tres dies, i si observem una millora en el seu estat, podrem introduir, a poc a poc, altres aliments per aconseguir una dieta normal sense problemes.

  • Compartir