• Compartir

Què no és? Mites sobre ‘mindfulness’

Antoni Lacueva
27 de febrer de 2020

Què és mindfulness?

De manera simple, mindfulness, és a dir, atenció o consciència plena, defineix un estat de la ment que consisteix simplement a estar aquí i ara, amb atenció i amb acceptació.
És a dir, estem en el present de forma atenta, observant el que passa, no fent diverses coses alhora o pensant en una altra cosa com sol ser habitual i, a més, estem amb acceptació, sense jutjar si el que passa és bo o dolent, ens agrada o no ens agrada.
Simplement, estem.

Què no és? Mites sobre mindfulness.

Cal aclarir algunes situacions que moltes persones consideren de forma equívoca i incorrecta com a mindfulness.

1. Mindfulness no és: deixar la ment en blanc.
La ment sempre genera pensaments. L’objectiu de mindfulness és fer-se conscient del procés del pensament i de les emocions, però en cap moment l’objectiu és deixar de pensar o sentir.

2. Mindfulness no és: suprimir les emocions.
Mindfulness pretén aconseguir regular les emocions i fer-nos conscients de com sorgeixen i no reaccionar impulsivament davant d’elles, però en cap moment es pretén suprimir aquestes emocions. Sentim el mateix que la resta de la gent, però no deixem que les emocions i els pensaments negatius ens enfonsin quan les coses van malament.

3. Mindfulness no és: apartar-se de la vida.
Es pretén portar mindfulness a la vida diària, per fer-nos més conscients de les coses i processos mentals i afavorir un major benestar tant en nosaltres mateixos com en les persones que es troben al nostre costat.

4. Mindulfness és només per a orientals o per a budistes.
Mindfulness constitueix una habilitat mental que qualsevol persona pot practicar i obtenir els seus beneficis, independentment de les seves creences.

5. Mindfulness és només per a persones tranquil·les.
Mindfulness és una qualitat innata de la ment humana, que cal desenvolupar i treballar.

Amb pràctica, totes les persones, incloses les persones molt dinàmiques i inquietes, poden beneficiar-se de la pràctica de mindfulness en la seva vida.

6. En mindfulness la postura és un impediment.
Al contrari del que es pot pensar, la pràctica de mindfulness no requereix cap tipus de postura especial i rígida, es pot practicar assegut en una cadira amb l’esquena dreta, els peus i mans recolzats còmodament i els ulls tancats o oberts. També pot ser practicat estirat en un matalàs.

7. En mindfulness es requereixen anys de dedicació.
Els estudis confirmen que en uns tres mesos, amb una pràctica de 15-20 minuts al dia, es produeixen canvis importants en la persona no només en l’àmbit psicològic, sinó també biològic, com demostren algunes proves de neuroimatge.

Tot és començar i deixar-nos portar en el procés de descobrir nous horitzons, amb curiositat i atenció.

  • Compartir