• Compartir

Què és l’Herpes labial i com es produeix?

28 de juny de 2024

L’herpes labial és una infecció comuna causada pel virus de l’herpes simple (VHS), principalment pel tipus 1 (VHS-1). Aquest virus és altament contagiós i pot romandre latent en el cos durant tota la vida de la persona infectada. Les manifestacions visibles de l’herpes labial són les butllofes doloroses que apareixen al voltant de la boca, conegudes com a “panses”. Aquestes lesions solen ser doloroses i poden causar picor i una sensació de cremor. Després de la seva aparició inicial, el virus pot quedar latent en les cèl·lules nervioses de la pell i reactivar-se en moments de debilitat del sistema immunitari, com ara durant períodes d’estrès, malalties o exposició prolongada al sol.

Com es produeix?
El VHS-1 es transmet principalment a través del contacte directe amb les lesions o les secrecions de la boca d’una persona infectada. Les formes més comunes de transmissió inclouen els petons, el contacte oral-genital i compartir objectes com utensilis, tovalloles o pintes amb una persona que tingui una infecció activa. Un cop el virus entra en el cos, es desplaça cap a les cèl·lules nervioses on pot quedar latent fins que es reactivi.

Els símptomes solen seguir un patró específic:

Picor i formigueig: Els primers signes d’una infecció imminent solen ser picor, formigueig o una sensació de cremor al voltant dels llavis o la boca.

Butllofes: Després d’un o dos dies de picor, apareixen petites butllofes plenes de líquid a la zona afectada. Aquestes butllofes solen agrupar-se.

Úlceres: Les butllofes es rebenten i formen úlceres doloroses que poden treure líquid.

Crosta: Les úlceres s’assequen i formen una crosta groguenca o marró. Aquesta crosta acabarà caient, revelant pell nova.

La zona afectada sol curar-se completament en un període de 7 a 10 dies, sense deixar cicatrius en la majoria dels casos.
Hi ha diversos tractaments disponibles per alleujar els símptomes i accelerar el procés de curació:

Antivirals: Els medicaments antivirals, com l’aciclovir, el famciclovir i el valaciclovir, poden reduir la durada i la gravetat dels brots si es prenen a l’inici dels símptomes.

Cremes i ungüents: L’aplicació de cremes antivirals o anestèsiques pot ajudar a alleujar el dolor i la picor. Alguns ungüents també poden ajudar a prevenir infeccions bacterianes secundàries.

Remeis casolans: Aplicar compreses fredes o calentes a la zona afectada, així com l’ús de bàlsams labials amb protecció solar, pot proporcionar alleujament dels símptomes.

Precaucions: És important evitar tocar les lesions i rentar-se les mans amb freqüència per prevenir la propagació del virus a altres parts del cos o a altres persones.

Per prevenir els brots d’herpes labial, és recomanable:

Evitar el contacte directe amb les lesions d’herpes d’altres persones.
No compartir objectes personals com pintes, tovalloles o estris.
Utilitzar protecció solar als llavis.
Mantenir un sistema immunitari fort mitjançant una alimentació equilibrada, exercici regular i reducció de l’estrès.

  • Compartir