• Compartir

Quant pagaries per evitar que et caigui el cel al cap?

Pere Planesas
16 de febrer de 2019

Fa unes setmanes es van publicar els resultats d’una enquesta en què es va demanar a més de cinc mil persones de cinc grans països europeus quina quantitat creien que cada ciutadà dedicava anualment a les activitats de l’Agència Espacial Europea (ESA). Les respostes anaven des de menys de vint euros fins a més de mil. La seva percepció era molt errònia: la mitjana de les seves respostes era 245 €, mentre que la realitat és d’11 €. El seu pressupost per 2019 és de 5720 milions d’euros i hi contribuïm 503 milions de ciutadans; feu la divisió. Perdó, m’he oblidat d’una contribució especial que la Unió Europea va aprovar l’any passat: 16 mil milions d’euros pel període 2021-2027, o sigui 5 euros més per persona i any, així que arribem una contribució total de 16 €. No n’hi ha ni per un sopar fora de casa.

Les raons per les quals ens equivoquem tant és que pensem que les quantitats que es dediquen a aquestes activitats són molt més grans que les reals i, a més, sovint ens oblidem de dividir pel gran nombre de gent que hi contribueix. Tampoc pensem en el retorn industrial en alta tecnologia que les activitats espacials tenen en els països que hi contribueixen. Podem sospitar que els que s’hi enriqueixen són les grans empreses del sector espacial, mentre que oblidem els beneficis immediats, més o menys directes, per a nosaltres: predicció del temps, estudi del clima, estudi dels recursos naturals, control de plagues, telecomunicacions, sistemes de posicionament (GPS, Galileu)…

Una part petita, que no arriba al 10% del pressupost normal, es dedica a les activitats científiques: l’estudi de l’univers, l’exploració del sistema solar i l’estudi de possibles col·lisions amb la Terra i de com evitar-les o mitigar-les. A tot això cada un de nosaltres hi dedica 1 € cada any. Ara que es parla de la possibilitat que el mes de setembre un asteroide passi inquietantment massa a prop de la Terra, us sembla que dedicar uns cèntims a l’any a protegir-nos de que ens caigui un asteroide al cap és un excés? Hi estem gastant massa diners?

  • Compartir