• Compartir

Propòsits alimentaris per al 2017

Arderiu / Dra. Cladellas
25 de gener de 2017

Aquest gener, després d’unes festes nadalenques en què acostumem a atipar-nos de valent i fer excessos, arriben els propòsits d’any nou. Entre ells, el de fer dieta.

No ens deixem enganyar! No existeix cap dieta miraculosa, tingui el nom que tingui. Inicialment pot fer aprimar, perquè temporalment se segueixen les instruccions amb rigor i poden ser molt estrictes i restrictives. Però en deixar-la, si seguim els mateixos costums d’abans i no hem canviat d’hàbits, tornem a recuperar el pes i de vegades fins i tot més (efecte rebot).

El secret més important, doncs, és canviar els hàbits i costums, fent una alimentació variada amb les calories necessàries segons l’edat i activitat de la persona. També es recomana l’exercici físic: uns 30 minuts diaris (caminant o fent bici, per exemple) i, si l’edat ho permet, fer esport.

La Dieta Mediterrània és sana, variada, i equilibrada: fruites, verdures, llegums, cereals (pa, arròs, pasta…), fruits secs, oli d’oliva, petites porcions de carn magra, peix, ous, làctics… Per beure, aigua (1-2 litres/dia), i vi amb moderació si no hi ha malaltia o contraindicació (<20g /dia les dones i <40g/dia, els homes). D’altra banda, és aconsellable posar poca sal als aliments.

 

olive-oil-968657_960_720

 

Menjar és una necessitat i també un plaer per compartir i gaudir. Fer-ho pausadament i mastegant bé ens ajuda a fer bé les digestions, donant temps a notar la sensació de sacietat. Així també s’eviten molèsties gàstriques. S’aconsella fer de 3 a 5 àpats al dia. Els “entremig” dels àpats poden ser un iogurt, una peça de fruita, un entrepà petit o uns quants fruits secs.

L’alimentació d’un plat complet, hauria de ser ½ part d’amanida o verdura, ¼ part de proteïnes (carn, peix, ous…) i ¼ part de farinacis (pasta, pa, arròs). I si hi posem cereals i llegums, ja hi ha proteïnes i no calen el peix o la carn. I de postres, fruita. És molt aconsellable seguir els aliments de temporada.

Si es menja una mica de cada cosa, equilibradament, no ens haurem d’estar de res i gaudirem dels àpats.

  • Compartir