• Compartir

Preparar oposicions i no deixar-s’hi la pell

Eva Remolina / AMIC
20 de setembre de 2021

Una de les preguntes més freqüents a l’hora de decidir-se a preparar unes oposicions és quantes hores cal dedicar-li diàriament a l’estudi. Evidentment no hi ha una única resposta, perquè això dependrà en gran part tant del tipus d’oposició al qual ens enfrontem, com de la qualitat de l’estudi. Però com a norma general estarà entre un mínim de 5 hores i un màxim de 10 hores, per la qual cosa encara que no és impossible compaginar l’estudi amb un treball, sí que és més que aconsellable tenir dedicació exclusiva o en defecte d’això, no plantejar-se aprovar en una primera convocatòria per poder així tenir una major flexibilitat. De res serveix tampoc estudiar molt uns dies i uns altres gens. El primordial és ser progressiu i molt constant.

Tampoc hi ha un horari millor que un altre per dedicar-lo a l’estudi, ja que cada persona té un rellotge biològic que fa que rendeixi més als matins o a les tardes. Encara que això sí, independentment del moment, s’aconsella que sempre sigui a la mateixa hora, per crear una rutina i que el cos s’hi acostumi.

Un altre aspecte fonamental a l’hora d’enfrontar-se a una oposició és dominar dos aspectes essencials. El primer seria el de controlar els temps. Per a això és important realitzar molts simulacres d’examen similars als que ens trobarem el dia de la prova. Aquests ens els poden facilitar les acadèmies que preparen aquests estudis o bé trobar-los per internet. El segon aspecte és poder dominar l’ansietat. I aquest també pot resoldre’s, o almenys minimitzar-se, amb una bona planificació prèvia. Per a això és essencial estructurar-se tota la matèria, fer esquemes, subratllar els aspectes més destacables i anar calculant el temps que podem dedicar a cada un dels temes.

El lloc d’estudi també s’ha de preparar amb cura. Es tracta de triar un lloc amb bona il·luminació i una cadira còmoda, ja que passarem moltíssimes hores asseguts. L’habitació o racó triat ha de comptar amb un bon sistema de calefacció que ens procuri una temperatura ideal, on no passem ni molt fred ni molta calor i si pot ser, que compti amb ventilació adequada i lluny de sorolls i distraccions.

Les hores d’estudi cal anar-les augmentant a poc a poc. És a dir, cal començar estudiant poc (n’hi ha prou amb tres hores diàries) i anar pujant-les a mesura que va transcorrent el temps, i deixar sempre moments per a l’oci, ja que en cas contrari, serà més fàcil abandonar.

Per abordar cada tema, comença primer amb una lectura completa per situar-nos de forma genèrica, després fer una segona lectura per a subratllar i fer esquemes i ja, posar-se a estudiar amb profunditat en les successives lectures.

És freqüent no superar les proves a la primera, o en cas que se superin, no obtenir prou nota per guanyar una plaça. No et rendeixis i continua intentant-ho. Sigues positiu i pensa que cada cop estaràs més prop d’aconseguir el teu objectiu.

  • Compartir