• Compartir

Posar ordre

Jordi Soler
17 de novembre de 2018

Quan necessito ordenar les meves idees tinc per costum començar a endreçar el meu escriptori, les fotos del mòbil pendents d’arxivar o el que sigui que està guanyant camí cap al caos. Molts papers damunt la taula, més sabates fora del sabater que a dins o una llista de coses pendents que no troba mai el moment d’escurçar-se poden ser avisos que alguna cosa no està al seu lloc dins meu.

La japonesa Marie Kondo, autora de diferents llibres i consultora sobre l’art d’organitzar, ens explica com hem de posar ordre al nostre espai exterior per tal de guanyar espai i temps en les nostres vides. Particularment em van cridar l’atenció els seus mètodes dràstics i contundents, però entenc que les decisions importants requereixen accions valentes i decidides. No s’hi val a portar les andròmines que ens sobren a casa dels pares o a les golfes, ja que d’aquesta manera l’única cosa que aconseguim és traslladar el problema d’un lloc a l’altre i eternitzar l’estat de col·lapse. Cal alliberar-nos de tot el que no fem servir d’una forma rotunda i sense dilació. Si desprendre’ns d’un objecte ens posa en un dilema ens podem fer la pregunta de si aquest objecte aporta felicitat a la nostra vida, i si la resposta no és afirmativa el posem directament a la bossa de les coses per llençar. Aquesta tria l’hem de fer en solitari, ja que el treball de renúncia és individual i molt personal i qualsevol interferència externa ens pot distreure del nostre vertader propòsit.

Kondo aconsella començar per la roba, continuar amb els llibres i acabar amb les coses que tinguin un contingut sentimental. Suposo que desprendre’ns d’una camisa o una jaqueta que fa temps que no portem ens resulta més fàcil i així anem entrant en una dinàmica que al final ens facilita poder llençar aquells cromos de la infància que estaven guardats a la caixa dels tresors.

Considero que posar ordre en profunditat i aconseguir desaferrar-nos de coses que ens han acompanyat durant molts anys pot esdevenir una tasca heroica, però si som capaços de dur-la a terme ja estarem preparats per aconseguir aquest mateix ordre en el nostre interior. L’espai que hem guanyat a fora segur que ens generarà lleugeresa a dins, un entorn més net i menys saturat ens donarà més llum, calma i facilitarà que les idees vagin trobant el seu lloc i tot comenci a encaixar.

I és que si fem els deures ben fets i no repetim els errors del passat, després de fer una endreça ben feta ja no ens carregarem del que no ens dona felicitat i sabrem mantenir l’equilibri en les nostres vides.

  • Compartir