• Compartir

Polònia i les repúbliques bàltiques en cotxe

Arnau Sañé
11 d'agost de 2019

Aquesta setmana proposem un viatge que comença a Polònia per enfilar-se després cap amunt, travessant les tres repúbliques bàltiques: Estònia, Letònia i Lituània. Si sou dels que us agrada picar una mica d’aquí i una mica d’allà, segur que us resulta interessant.

Polònia és prou rica i diversa per dedicar-hi un viatge sencer, però nosaltres hem optat per agafar-ne dues perles i marxar per seguir descobrint petits tresors del nord-est europeu. El viatge està pensat per fer-se en tres setmanes, tot i que es podria fer en quinze dies si us agrada anar per feina. Així doncs, i si ja ho teniu tot a punt, ja hi podem ser.

La primera perla de Polònia, i també el nostre punt d’arribada, és Varsòvia. És una ciutat que val molt la pena visitar, entre altres coses per passejar pel seu casc antic, que va ser completament destruït durant la rebel·lió de Varsòvia, en plena Segona Guerra Mundial. Es va reconstruir del tot després de la guerra, i va ser declarada patrimoni de la humanitat per la UNESCO l’any 1980. Un dels llocs més populars del centre històric és el castell reial, i la plaça que hi ha just al davant. De ben segur que no us deixaran indiferents i acabaran protagonitzant algunes de les vostres fotografies del viatge. Si us agrada l’arquitectura, no us podeu perdre el Palau de la Cultura i la Ciència, un edifici construït per l’URSS de Stalin com a regal per a Polònia, i de 273 metres d’alçada, que és probablement el símbol arquitectònic més important de la ciutat. Si necessiteu una mica de natura enmig de tanta ciutat, Varsòvia també us pot oferir espais verds. Podem trobar un total de 82 parcs a la ciutat, des dels petits jardins veïnals fins a grans espais que val la pena visitar, com ara el Parc Lazienki o els jardins dels palaus Krasinski i Wilanow. Finalment, podeu fer una ullada al Barbakan, que és bàsicament una fortificació que pertanyia a l’antiga muralla de Varsòvia. Tot i ser una reconstrucció, és una estructura curiosa i poc comuna a Europa, que separa el casc antic de la ciutat nova.

Fugint de la civilització, el següent punt de la nostra ruta és el parc nacional de Bialowieza. Es tracta del bosc primari més ben conservat d’Europa. Hi podrem trobar arbres centenaris, i alguns roures que depassen els 50 metres d’alçada. Ens dona una idea de com serien els nostres boscos avui en dia si els humans no hi haguéssim intervingut. El bosc no s’ha pas conservat per casualitat, sinó que ha estat, en gran part, gràcies a la monarquia polonesa. El bosc es va convertir durant molts anys en una reserva de caça, de manera que només hi podien accedir alguns privilegiats. Els reis només tenien interès en la caça d’animals, de manera que la flora va conservar-se intacta. El bosc va canviar de propietari unes quantes vegades, però fins que va començar la Primera Guerra Mundial el respecte pels arbres i les plantes es va mantenir. L’any 1919 es va caçar l’últim bisó europeu dins el bosc de Bialowieza i, tot i els esforços per reintroduir-lo i recuperar-ne la població, avui en dia encara escassegen. Una bona opció per visitar el bosc és contractar un guia que us faci una passejada, per anar bé de bon matí, que és quan hi ha més possibilitats de veure fauna. També podeu fer passejades amb carro i cavall, en bicicleta o a peu, segons el que més us agradi i les energies que tingueu. Heu de tenir en compte que veure bisons europeus en llibertat és molt complicat, però si voleu els podeu veure al centre de fauna que hi ha a la vora del parc. Els animals no estan en llibertat, però els tancats són grans i hi podreu veure una bona quantitat d’espècies autòctones de la zona.

Marxem de Polònia i ens dirigim a la primera de les tres repúbliques que visitarem. La nostra proposta és travessar Lituània per la costa, fent parada en primer lloc a la ciutat de Klaipeda. Es tracta de la ciutat més antiga del país, de la qual es tenen referències des de l’any 1252. És una ciutat de cultura alemanya, i la barreja amb l’estil lituà fa que el seu casc antic sigui un gran atractiu turístic. A banda d’això, ben a prop de Klaipeda hi trobarem l’istme de Curlàndia, una estreta franja de terra, de 98km de llarg, que uneix Lituània i la província russa de Kaliningrad. A una banda de l’istme hi trobem el llac Curlàndia, mentre que a l’altre hi ha el mar bàltic. Això fa que en una banda hi hagi platges de sorra i onades, mentre que a pocs quilòmetres hi trobem una costa escarpada i rocosa, amb les tranquil·les aigües del llac. Val la pena visitar aquest paisatge tan surrealista, que va ser declarat patrimoni de la humanitat per la UNESCO justament per les seves propietats geològiques.

Arribant ja a Letònia, us recomanem fer parada a Sigulda, una petita ciutat envoltada de natura, que rep el nom de “la Suïssa de Letònia” i es troba a la vall del riu Gauja. A Sigulda pots visitar la mansió Krimulda, que data del segle XIX i que està envoltada d’uns grans jardins oberts al públic. Si us agrada la natura, no podeu deixar de fer una visita al parc nacional de Gauja. Letònia és famosa, entre altres coses, per la gran quantitat d’espais naturals pràcticament verges que té, i Gauja és un d’aquests. Si us agrada l’espeleologia, la cova Gutmanala és una de les més famoses del parc, ja que totes les seves parets estan plenes d’inscripcions, i diu la llegenda que les seves aigües tenen propietats curatives. Al parc hi podreu fer rutes de senderisme, de bicicleta de muntanya o fins i tot navegar amb canoa pel riu, així que la distracció està pràcticament assegurada.

Finalment, l’estrella d’Estònia és Tallinn, la capital. Es tracta d’una ciutat peculiar, i molt diferent de la resta. Amb un dels cascs antics medievals més ben conservats d’Europa, passejar pels seus carrers assolellats és com fer un autèntic viatge al passat. Passejar per la plaça de l’Ajuntament, travessar la porta de la muralla o fins i tot visitar una de les farmàcies més antigues del món, són algunes experiències molt recomanables per viure a la capital. Fins i tot hi trobareu algun restaurant ambientat en l’època medieval, i podreu tastar plats una mica diferents, com ara la carn d’ant dessecada.

Aquests són alguns dels plats forts del viatge d’aquesta setmana, però és ben clar que quatre països donen per molt. De totes maneres, la combinació de Polònia i els països bàltics resulta molt interessant, i de ben segur que hi podreu trobar atractius per a tots els gustos.

  • Compartir