• Compartir

Pneumàtics intel·ligents per parlar amb l’asfalt

Arnau Jaumira
18 de gener de 2020

Millorar l’eficiència del cotxe en funció del pes, les condicions de l’asfalt o la temperatura. És el que proposa Pirelli en el nou pneumàtic que està preparant. El projecte, amb el nom de Cyber Tire, s’està desenvolupant dins un concepte de cotxe intel·ligent que prepara la marca de pneumàtics italiana.

Aquests nous pneumàtics porten un sensor de la mida d’una moneda dins el cautxú que es connecta amb la centraleta del cotxe, que controla el motor i els diferents sistemes automatitzats. Així, el comportament del cotxe pot ser diferent si hi viatja una sola persona que si va ple i amb càrrega al maleter. En funció del pes que ha de suportar, les rodes donen l’ordre de regular de manera diferent les suspensions, els frens o el control de tracció.

El sensor serà capaç de transmetre informació sobre l’estat de cada pneumàtic: la pressió, la càrrega que suporten, la temperatura exterior o el desgast. També serà possible localitzar-los a distància i saber on són amb l’aplicació mòbil. L’eslògan de Pirelli d’aquest concepte no pot ser més clar: “La coneixença és eficiència”.

A més, el sistema serà capaç de connectar-se amb 5G a la xarxa mòbil i d’aquesta manera, si hi ha una incidència, poder alertar els altres vehicles que passin per la mateixa carretera.
En una de les demostracions que ha fet la marca italiana, el vehicle avisa de forma automàtica a un altre quan detecta la possibilitat que hi hagi aquaplanning. En un futur projecte de carreteres intel·ligents, aquesta informació estaria disponible per a tots els cotxes que s’hi connectessin i prevenir així accidents.

Les noves rodes podrien ser una realitat aquest proper 2020, però es reservarien per a vehicles de gamma alta amb funcions automatitzades com la suspensió activa, la velocitat de creuer adaptable, la frenada d’emergència o l’aerodinàmica activa.

  • Compartir