• Compartir

‘Perdiendo el este’

Joan Salvany
1 de març de 2019

S’afegeix Paco Caballero a la sèrie de pel·lícules en les quals els actors sobretot no perden cap punt cardinal. I ells no el perden, encara que el film sigui un caos com el que l’elenc aplica al feixuc guió, que no aporta res de nou als seus anteriors congèneres fílmics. La novetat de la Xina, ficada en el camp del riure amb calçador en aquest film de perfil baix, és el més exòtic d’aquesta típica pel·lícula espanyola que, pels gags, podria arribar a provocar la trucada de l’ambaixador corresponent.

Amb la capacitat intel·lectual que mostren els principals protagonistes, són capaços de perdre qualsevol cosa a més de l’est. A punt de ser la primera potència econòmica mundial, la Xina és el nou destí d’un home que, després de marxar a Berlín, treballa per aconseguir un lloc a la Universitat de Hong Kong. La seva incapacitat per aprendre idiomes acabarà amb les seves aspiracions fins que, a l’atur i amb la vista a punt de caducar, coneix Xiao. La jove l’utilitzarà per espantar els pretendents que li busca el seu pare, mentre ell intentarà casar-se amb ella per obtenir la residència. L’amor els atraparà per sorpresa.

Aquella escena durant els títols de crèdit de Perdiendo el norte, en la qual el personatge de Julian López (Superlópez), un autèntic negat pels idiomes, aconseguia una beca d’investigació a la Xina, es converteix en germen per aquesta seqüela de l’exitosa comèdia de Nacho G. Velilla, que va arribar a tenir un spin off en forma de sèrie de televisió. Velilla es manté com a productor i guionista i traspassa les tasques de direcció al debutant Paco Caballero (Cites). Hong Kong relleva també Berlín com a escenari d’aquesta comèdia que, amb humor, parla sobre aquesta generació perduda formada per milers de joves espanyols que, davant de la falta d’oportunitats al nostre país, es veuen obligats a buscar fortuna fora de les nostres fronteres, en aquest cas la puixant i modernitzada Xina com a nou i atractiu destí.

Els gags i situacions desbaratades provocades pel xoc idiomàtic i cultural passen a un nou nivell en aquesta divertida i romàntica pel·lícula ambientada en un lloc amb una llengua i uns costums que estan a un món de distància. Miki Esparbé (Las distancias) i Younes Bachir (Zona hostil) repeteixen com a companys d’aventura juntament amb Malena Alterio (Bajo el mismo techo) i la guanyadora del Goya Carmen Machi (Thi Mai).

  • Compartir