• Compartir

Per què són tan importants les rebequeries?

Alba Rosique
7 de desembre de 2016

Un nen neix preparat per avisar-nos de qualsevol cosa que li estigui passant. Ens reclama per poder satisfer totes les seves necessitats (alimentació, dormir, afecte, contacte…).

La relació que es va establint entre el cuidador i el nen, entre aquest reclam i resposta, va determinant el vincle. Aquest vincle permet que al llarg dels dos primers anys d’un nen es vagi establint una relació de confiança entre cuidadors. Descobrir el món per a un nen petit significa molt, i és important que hagi adquirit prou confiança amb els cuidadors perquè pugui reclamar ajuda sempre que ho necessiti. El nen ha de confiar plenament en les persones del seu voltant per poder començar a conèixer sense por.

Quan arriba als 2 anys, el nen comença a demanar la seva independència, necessita diferenciar-se dels seus pares. I com ho fa? Fent el que li surt natural fer. El que passa és que això xoca amb allò que “hauria de fer” i normalment les situacions s’acaben en rebequeria.

Una rebequeria és la lluita interior entre el que li surt fer per naturalesa i la incomprensió dels pares cap a això que al nen li surt fer.

I què podem fer davant d’una rabieta?

> La rebequeria és una fase important per la qual el nen ha de passar, no ho fa per prendre’ns el pèl. Necessita començar a mostrar-nos qui és.

> Deixar que descobreixin (menys allò que realment creguem que sigui nociu i perillós per la seva integritat).

> Evitar aquells llocs que sabem que poden crear temptacions i acabar amb una rebequeria.

> Fer-li costat en tot moment. El grau d’incomprensió d’una situació pot acabar amb plor, i és important que ens mantinguem al seu costat abraçant-lo si ho permet, o senzillament estant allà fins que la situació permeti parlar amb més calma.

> Intentar comprendre i posar-nos en el lloc del nen i, sobretot, dir-li-ho.

> Explicar-li per què en X situació els adults fem tal cosa, i deixar que ens doni alguna opció o donar-li nosaltres.

> Paciència. Normalment aquesta fase dura fins als 5 anys, i al llarg de tot aquest temps els nens van adquirint cada vegada més llenguatge que els permet explicar-se millor i acaben demanant allò que volen d’una manera més adequada.

És important permetre, i que no ignorem aquestes conductes. Permetre que es diferenciïn ajuda que hi hagi menys rebel·lia, frenar-ho farà que tingui més ràbia. I ignorar les rebequeries farà que el nen es torni més submís i dependent, reclamant més atenció dels pares.

  • Compartir