• Compartir

Pep Sala: “En Carles Sabater està present a la nostra vida a diari”

27 de setembre de 2024

Sau30 ha estrenat aquest divendres l’àlbum d’estudi ‘Filigranes en estèreo’ (Indi Music), el segon disc des que la banda va reprendre el projecte en homenatge als 30 anys del naixement de Sau. Amb direcció musical de Pep Sala, es tracta d’un disc “eclèctic” i “personal” que ofereix una barreja d’influències i estils. Amb profunditat emocional i diversitat instrumental, el nou treball de Sau30 ofereix temes que recorden a la primera època de Sau, altres que evoquen a treballs en solitari de Pep Sala i cançons amb una nova sonoritat. En una entrevista amb l’ACN, Pep Sala ha assegurat que Carles Sabater està present a la vida del grup a “diari” i que l’històric cantant sempre estarà lligat a “qualsevol cosa que tingui relació amb Sau”.

Sala ha explicat que produir nous discs i cançons és un acte “molt autosatisfactori” per a ell malgrat que els treballs no tinguin un “gran recorregut” en els concerts perquè només hi sonen tres o quatre temes nous a cada directe. “Som conscients que hem fet un molt bon disc, hi ha molt bon material. M’agrada molt com sona”, ha valorat respecte ‘Filigranes en estèreo’.

Per Sala un dels reptes del disc és l’aposta sonora. I és que Sala i Jonathan Argüelles han “jugat amb les veus”. La major part dels temes combinen les dues veus, un aspecte que han indicat que no s’havia fet en el passat i que els fa estar “orgullosos”. Aquesta combinació de veus aporta una “riquesa tímbrica que fins ara no havíem explorat”.

Durant l’entrevista a l’Agència Catalana de Notícies (ACN), Argüelles ha apuntat que el nou disc és fruit d’un “camí natural” perquè en Pep Sala “és una persona que constantment fa cançons”. “Vam treure un primer disc i hem fet alguns concerts. Tenint en compte que hi ha una persona que ja té un sac de cançons noves, el camí natural és publicar el segon disc de Sau30”, ha apuntat el cantant.

Argüelles ha explicat que en el nou disc hi ha cançons que tenen una sonoritat que pot recordar a la primera època de Sau i d’altres que no hi tenen res a veure. Com que tot plegat ho ha composat Pep Sala, “sempre hi ha un timbre i una mateixa manera de fer”. Tot i això, per Argüelles hi ha temes que no recorden a Sau ni a les composicions en solitari de Pep Sala. “Això fa que sigui un disc molt variat i interessant”, ha opinat.

A banda de Pep Sala, Jonathan Argüelles, Ramon Altimir, Josep Lluís Pérez, Pep Sánchez i Quim ‘Benítez’, el treball ha comptat amb les col·laboracions de Raynal Colom, Simone Lambregts, Eduard Iniesta i Dami Álvarez. La producció ha estat de Pep Sala i el grup l’ha dedicat en memòria de Carles Sabater i Jordi Freixas.

L’essència de Carles Sabater

El tarannà de Carles Sabater sempre estarà present en la història de Sau. “L’essència del Carles sempre estarà lligada a Sau. El lloc de cantant de Sau correspon només al Carles. Sau a l’any 1999 malauradament va desaparèixer, amb la qual cosa aquest lloc correspondrà sempre al Carles. El que estem fent ara, doncs, és una aventura nova”, ha subratllat Argüelles. “No hem de fer una gran feina per mantenir el tarannà del Carles perquè sempre estarà lligat a qualsevol cosa que tingui relació amb Sau i amb en Pep”, ha manifestat.

Per la seva banda, Sala s’ha mostrat “orgullós” que la ciutadania encara el relacioni amb Sau. “El Carles està present a la nostra vida a diari, en els concerts i en tot. És un home que ha estat molt important a la nostra vida”, ha afegit.

En aquest sentit, Sala ha opinat que és compatible mantenir l’essència del Sau del 90 amb la innovacions de 2024 de Sau30. “Nosaltres tenim un llegat que el lluïm. En els concerts fem el ‘Boig per tu’ i aquelles cançons que la gent vol escoltar. Però això no és incompatible amb el fet que un grup és una cosa viva que creix i jo tinc la necessitat de crear cançons”; ha destacat. “Estem molt orgullosos del que vam fer però això no vol dir que deixem de fer coses”, ha conclòs.

La gira de presentació

Sau30 ha anunciat una gira de presentació del disc amb només quatre concerts: els dos primers seran el 4 d’octubre al Teatre Auditori de Granollers i el 20 de desembre al Teatre Aliança del Poiblenou de Barcelona. Els altres dos concerts encara estan pendents de confirmar, un dels quals serà a la comarca d’Osona. De cara a 2025, Sau30 prepara una gira que comptarà amb elements audiovisuals fruit del rodatge que es farà del biopic sobre la història de Sau.

L’experiència immersiva de Sau

Després d’haver creat a principis d’any la Fundació Sau a Les Masies de Voltregà (Osona) per a preservar el llegat de Sau i contribuir a la salut mental, Pep Sala ha aplaudit que la fundació tindrà un espai físic en aquest municipi. Gràcies a la col·laboració amb l’Ajuntament, la fundació tindrà un estudi de gravació, una petita sala de concerts i un espai amb una experiència immersiva.

Sala ha explicat a l’ACN que l’experiència immersiva permetrà reviure fragments de concerts de Sau amb realitat virtual. Així, aquesta activitat permetrà gaudir d’un viatge als concerts de Carles Sabater.

Les properes setmanes, la fundació té previst anunciar la creació d’uns premis per la difusió de la música catalana amb el premi de l’enregistrament d’un disc. D’altra banda, també volen impulsar accions per investigar en la relació entre salut mental i la música i convertir-se en una plataforma per donar suport a músics que tinguin problemes de salut mental.

La fundació iniciarà properament les obres per adequar els espais i busca recursos per poder impulsar els seus projectes.

  • Compartir