• Compartir

Parlem del coronavirus?

CNL d'Osona
7 d'abril de 2020

L’actualitat informativa està ocupada absolutament per l’epidèmia declarada a Wuhan (la Xina) el novembre de 2019. Si ens aturem a mirar com hem de dir de manera adequada tota la terminologia a l’entorn d’aquest virus, ens hi pot ajudar el Termcat. Aquí, però, us fem un resum dels aspectes més generals.

Si parlem del nom oficial de la malaltia, l’OMS l’ha anomenada COVID-19 (de l’anglès corona virus disease, i la xifra 19, per l’any en què va sorgir). La grafia més adequada és amb rodona i majúscules. No obstant això, com que té alta presència mediàtica, també s’accepta la versió amb minúscules covid-19. Com que es tracta d’una malaltia –gènere femení–, si hem de posar-hi un article davant serà el femení: la covid-19.
Si, en canvi, volem fer referència al virus, el nom és coronavirus SARS-CoV-2 i el gènere ha de ser masculí “el coronavirus”. De totes maneres, en contextos comunicatius l’OMS recomana que per evitar confusions es parli del “virus responsable de la COVID-19” o “el coronavirus de la COVID-19 (anàlogament a les formes virus de la grip o virus de la sida).

Si voleu més informació de la terminologia relacionada amb el coronavirus podeu accedir a la pàgina del Termcat, Recull de termes del coronavirus.
https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/286

  • Compartir