• Compartir

Parlem de sigles en plural?

CNL Osona
2 de desembre de 2019

No hem de perdre de vista que la sigla és una abreviació en majúscules d’alguna denominació formada per més d’una paraula, per tant, la seva finalitat és que ens estalviem d’haver-nos-hi de referir amb el nom llarg. Així, trobem sigles de tota mena: d’organitzacions (ONG, ONU, IEC), d’impostos (IVA), de trastorns i síndromes(TDA, SIDA), d’objectes (DIEC, CD), etc. Generalment, la designació és en singular.

La nova gramàtica recull que hi ha sigles que es mantenen invariables o –i aquí hi ha la novetat– que poden formar el plural afegint-hi una essa minúscula al final, és el cas de els CAP/ els CAPs, les ETT/ les ETTs. Alerta! No hi ha cap apòstrof abans de la essa!

Per contra, hi ha sigles que tot i portar davant un article plural designen una entitat única i per això no s’hi afegeix cap essa. És el cas de els EUA o de les TIC. El que cal evitar en aquests casos és la duplicació de lletres com a marca de plural. Només en alguns casos consolidats per l’ús es conserva aquesta duplicació CCOO (Comissions Obreres) o PPCC (Països Catalans). Així doncs, escriurem RH per referir-nos a Recursos Humans o AV per designar l’Associació de Veïns.

Finalment, n’hi ha de tan familiars que ja no la pensem com a sigla, sinó com a mot: és el cas de PIME (petita i mitjana empresa), que ja s’ha lexicalitzat i ha esdevingut nom comú que fa el plural pimes, o també hi ha els casos de radars o elapés.

I tinguem ben present que si la sigla no es coneix sempre cal especificar-la entre parèntesis a l’inici del text, perquè deixen de ser un bon recurs si se n’abusa o no s’entén el concepte que volen expressar. Font: Optimot

  • Compartir