Jugar amb la llengua segurament és una de les millors maneres d’aprendre’n, aprofundir en el vocabulari i ser més àgils a l’hora d’escriure. És el que estan aconseguint en el darrer mes dos jocs per internet que tenen la llengua com a protagonista. A hores d’ara el Paraulògic i el WordleCAT són els jocs de moda en llengua catalana i hi ha molta gent enganxada cada dia per trobar paraules en català. Una en el cas del Wordle i prop d’un centenar de paraules que s’amaguen al rusc del Paraulògic.
Per als que encara no sàpiguen què és, el Paraulògic no és més que un conjunt de set lletres, sis amb hexàgons blaus al voltant d’un hexàgon de color vermell, al centre. Aquesta és la imprescindible. Amb aquestes set lletres es tracta de formar mots de tres lletres com a mínim amb la condició que la lletra del centre hi sigui sempre. Es poden repetir lletres i es poden combinar en l’ordre que es vulgui. Les paraules de tres lletres donen un punt, les de quatre en donen dos mentre que a partir de cinc lletres els punts són equivalents a les lletres de la paraula. També hi ha els tuti, les paraules que fan servir totes les lletres. Cada dia canvien les lletres i el repte comença de zero per tornar a trobar totes les paraules possibles.
El joc no és nou. En realitat és una versió adaptada de l’edició digital del The New York Times que l’anomena Spelling Bee. Jordi Palou, responsable de RodaMots, va tenir la idea d’adaptar-ho al català i amb l’ajut de programadors de Softcatalà, el joc va veure la llum i ja és tot un èxit. De fet va ser un regal per celebrar els 5.000 mots de la pàgina RodaMots, que cada dia explica un mot en català amb la seva definició, el seu origen etimològic i els usos que pot tenir. El joc es va llançar en català l’1 de novembre de 2021 i un mes i mig més tard era tot un èxit.
La pàgina Vilaweb, que sempre ha posat èmfasi a promocionar el català a la xarxa, va afegir-s’hi a principis de gener i el joc ara es troba allotjat als seus servidors per mirar de potenciar-lo encara més i fer-lo arribar a més persones. Una forma més de potenciar i mantenir ben viu el català amb un joc entretingut i del qual es pot aprendre. Aquest Nadal el joc va batre el seu rècord d’usuaris i va arribar fins als 141.000. Això va fer que els servidors, encara de RodaMots, gairebé se saturessin. Als de Vilaweb això no hauria de tornar a passar.
Veient aquest èxit, també ha arribat la versió en català del Wordle, un joc de paraules que també té el seu origen en un joc en anglès. Ara, però, ja n’existeixen versions en castellà, gallec i català. El funcionament no té res a veure amb el Paraulògic però la mecànica és fàcil d’entendre.
Es juga amb una paraula de cinc lletres que s’ha d’encertar en sis intents. S’ha d’introduir primer una paraula de cinc lletres admesa al diccionari. Quan la validem, cada lletra canvia de color. Si són verdes significa que la lletra està a la posició correcta de la paraula buscada, en color groc indica que la lletra és a la paraula buscada però no en la posició que hem col·locat. Finalment si surt de color gris, ens alerta que la paraula no conté aquesta lletra.
Es tracta doncs en els següents intents de fer servir lletres noves i recol·locar les que no estaven ben situades. Quan es troba la paraula es pot compartir a Twitter i això ha fet que el joc s’hagi anat viralitzant i molta gent s’hi hagi sumat. El Wordle és més permissiu en les paraules que s’hi poden utilitzar. Fa servir el DISC (Diccionari Informatitzat de l’Scrabble en Català) i això fa que inclogui també temps verbals o plurals. El Paraulògic en canvi se cenyeix al que diu el DIEC2 de l’Institut d’Estudis Catalans. De fet, quan encertem una de les paraules, ens surt automàticament la definició de la paraula, si així ho tenim configurat.
Tots dos jocs es juguen en un entorn web, és a dir que no hi ha cap aplicació. Cap dels dos demana registrar-te per jugar i tampoc a cap dels dos hi ha publicitat.
Els dos jocs conviuen sense que hi hagi competència, sinó que es retroalimenten i de fet al Wordle es poden canviar els colors pels del Paraulògic.