• Compartir

Pa d’espelta: propietats i raons per consumir-lo

22 de setembre de 2023

Per a totes aquelles persones a les quals els agrada cuidar-se, el pa d’espelta hauria de formar part de la seva alimentació. Això és degut a la gran quantitat de fibra que disposa, així com per comptar amb un gluten fàcilment digerible. A tot això cal sumar-li un sabor molt semblant al pa tradicional.

L’espelta és un petit cereal que té molta pela i que es cultiva en climes humits i freds. Això dificulta la seva adaptació a grans produccions industrials, la qual cosa és molt interessant per als petits artesans del pa. Gràcies als seus valors nutricionals, és perfecte per a la nostra alimentació.

El seu origen està datat fa almenys set mil anys en la zona d’Àsia Menor, i va aparèixer a Europa a l’edat mitjana, convertint-se en un cereal molt benvolgut gràcies a la seva capacitat per a adaptar-se als climes freds i humits de Centreeuropa. Amb el temps i la mecanització agrícola, el blat va anar guanyant terreny i l’espelta va caure en l’oblit.

Si parlem de les seves propietats, l’espelta aporta un munt de nutrients, minerals i vitamines com el magnesi, calci, seleni, ferro, manganès i zinc, a més de betacarotè, vitamina E i vitamines del complex B, especialment niacina, que està especialment indicada per als problemes digestius. Per si tot això fos poc, el pa d’espelta, encara que és molt energètic, conté menys calories que l’elaborat amb la farina de blat clàssica, el seu consum diari ajuda a disminuir els nivells de colesterol i regula el metabolisme. Causa menors problemes al·lèrgics que altres farines i gràcies al seu alt contingut en triptòfan, estimula la producció de serotonina.

Un dels trets més destacats és que és un gran aliat enfront dels problemes digestius. Es digereix molt més fàcilment que el blat, malgrat que també conté gluten, però és un gluten molt més feble que facilita la digestió.

Una dada en contra seva: és una mica més car que altres pans. A pesar que el seu consum ha augmentat moltíssim en els últims anys, els agricultors encara no han pres consciència d’aquest canvi en el consumidor final, de manera que les produccions d’espelta són molt baixes i això repercuteix en el preu, perquè per al forner suposa un major esforç en la panificació i els costos.

  • Compartir