• Compartir

Osona Cuina es muscula

1 de desembre de 2023

Osona Cuina ha fet oficial aquests dies la incorporació de tres nous membres: el Via Restaurant (Vic), El Bàcul (Vic) i Can Fortuny (Centelles). Amb ells s’eleva fins a 14 el nombre d’establiments que en formen part. Més que mai i un més que els 13 que van fundar el col·lectiu, ara fa 25 anys. Quan fa cinc anys bona part d’aquests fundadors van cedir pas a una nova fornada de joves cuiners, el col·lectiu havia quedat reduït a nou restaurants.

En els últims cinc anys –i una pandèmia pel mig– hi ha hagut altes significatives, com les de L’Horta (Tavertet), Can Ton (Santa Eulàlia de Riuprimer), El Cafè del Mig (Perafita), L’Insòlit (Vic) o el VicFood (Vic); però també algunes baixes, ja sigui per canvis d’orientació com L’Arka (Santa Eugènia) o de propietaris, com el Devici (Vic) o El Drau (Viladrau), ara a La Competència (Vic). També Santi Masallera, de Ca la Teresona (Vic), fa un pas al costat, tot i que hi continuarà col·laborant el Dijous Llarder, l’activitat més emblemàtica del col·lectiu.

Les tres noves incorporacions han de ser un nou estímul per “reactivar” l’activitat, en paraules d’Eduard Aliberch, que el passat mes de març en va assumir la presidència. “Necessitàvem aire fresc per donar-li una nova clau de volta; ens hem rejovenit considerablement i la gent en té moltes ganes, destaca Aliberch, conscient que són hereus d’una marca, Osona Cuina, “molt potent, que hem de saber aprofitar”.

El col·lectiu avalua aquests dies les noves accions que emprendrà de cara a l’any que ve. “Sent més, podrem fer més coses”, avança Aliberch, que té molt clar que el camí a seguir ha de tenir un horitzó molt clar: “Identificar-nos amb el producte i amb els productors locals”. També confien reforçar col·laboracions amb altres col·lectius amics com Taula Dolça, Osona Terra o la mateixa Escola d’Hostaleria d’Osona. Més gastronomia amb segell i de territori.

Osona i el Ripollès conserven les tres estrelles Michelin


No s’esperaven sorpreses i no n’hi va haver. La galàxia de restaurants amb estrella Michelin a Osona i el Ripollès continua inalterable des de fa 15 anys. La gala que es va celebrar dimarts a Barcelona va confirmar que a la guia del 2024 hi mantindran l’estrella els restaurants Fonda Sala, d’Olost (des de 1992); Can Jubany, a Calldetenes (des de 1998), i Fonda Xesc, a Gombrèn (des de 2009).

En el cas d’Osona, que havia arribat a tenir quatre restaurants amb estrella –amb Can Pascual, a Prats de Lluçanès, que es va traslladar a Barcelona i va acabar tancant, i el Parramon, a Vic, que hi va renunciar i també va acabar tancant–, continua la sequera aquest segle XXI. “El potencial i el talent per tenir-la hi són, una altra cosa és si s’aposta o no per aquest model”, reflexiona el president d’Osona Cuina, Eduard Aliberch, tot destacant que la Fonda Sala, que és membre del col·lectiu, és un dels restaurants més veterans de la guia “i una de les nostres icones”. Les noves estrelles hauran d’esperar.

  • Compartir