• Compartir

Oscars

27 de gener de 2023

Avui parlarem dels Oscars, aprofitant que hi ha hagut les nominacions als Oscars, que es lliuraran el 22 de febrer.

Els Premis de l’Acadèmia (en anglès, Academy Awards), més coneguts com a Oscars, són uns premis cinematogràfics atorgats anualment per l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques a Los Angeles (Califòrnia).

Alguns detalls sobre els Oscars:

Primer de tot, els escriurem en majúscula i sense accent i amb la pronúncia de la o oberta (Òscars i no Óscars).

Pel que fa al nombre, què hem de dir, els Oscar o els Oscars? Sembla lògic que igual que parla dels premis Gaudí, els Goya, digui els Oscar, però la majoria de manuals d’estil estan d’acord a fer-lo en plural. Per tant, utilitzarem el mot en singular quan fem referència a un sol premi (Va guanyar l’Oscar a la millor actriu) i en plural en la resta de casos (la nit dels Oscars, els Oscars, té cinc Oscars…).

Pel que fa a les nominacions que s’han fet aquesta setmana, hem de tenir en compte que el verb és nominar (designar algú o alguna cosa com a mereixedor d’un premi) i el nom corresponent és per tant nominació. No ho hem de confondre amb el verb nomenar, que seria designar algú per a un càrrec o una funció (l’han nomenat conseller de Cultura).

Seguint amb les nominacions, també, i per exemple aquest any amb la pel·lícula mig espanyola Relatos salvajes com a nominada, com hem sentit en el tall del principi parlant dels Oscars hem de tenir en compte que direm Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa, millor que Oscar a la millor pel·lícula estrangera.

Per altra banda, lligarem els Oscars amb una paraula molt utilitzada i que segurament els actors, quan hi hagi la gala se’n faran moltes: selfie.

El Termcat defineix selfie com a “fotografia que es fa un mateix, sol o acompanyat d’altres persones, habitualment amb un telèfon mòbil, una tauleta o una càmera web, amb la finalitat de publicar-la en una xarxa social”.

La pregunta és, com direm selfie en català? La paraula idònia és autofoto. Per tant, com diem sempre, si hi ha una paraula pròpia no cal utilitzar l’anglesa.

Tot i així, quan parlem de selfie i referint-nos al gènere hi ha vacil·lacions en l’ús. Donarem preferència al femení, pel seu referent “fotografia”.

  • Compartir