• Compartir

Organista dels Dolors de Vic amb només 13 anys

21 de juny de 2024

El jove pianista Nil Mejías, veí d’Olvan (el Berguedà), s’ha incorporat al grup d’organistes que, des de fa un any, toquen cada dissabte al vespre a l’església dels Dolors de Vic, durant i després de la missa. El més singular, en aquest cas, és la seva edat: té 13 anys. Amb el seu debut, dissabte passat, la Congregació de la Mare de Déu dels Dolors ha volgut aportar el seu primer i simbòlic granet de sorra a la commemoració del 150è aniversari del naixement de mossèn Lluís Romeu, músic, compositor i Fill Il·lustre de Vic. I és que Romeu va començar a tocar l’orgue a la mateixa edat, en el seu cas a l’església de Sant Domènec.

Mejías s’inicià en la música amb 5 anys a l’Escola Municipal de Puig-reig. Quan va ser l’hora d’escollir instrument es va decantar pel contrabaix, però al cap d’un any es va passar al piano –possiblement per influència de la seva mare, que també l’havia tocat–. L’interès per l’orgue li arribaria “per un cúmul de casualitats”, explicava dissabte moments abans del concert. Amb tot just 9 anys, algú li va deixar tocar l’orgue de la Seu de Manresa –“no arribava ni als pedals”– i aquell so el va captivar. L’any següent ja començaria classes amb la reconeguda Mercè Sanchís, organista de l’Escolania de Montserrat, amb qui continua l’aprenentatge.

El seu primer concert d’orgue va ser el passat 8 de juny, en l’audició de final de curs. Curiosament, però, ja havia viscut un “debut inesperat”. I va ser a la mateixa església dels Dolors de Vic. El guia turístic i prior de la congregació, Xavier Cervera, amb amics comuns, hi va contactar per si volia tocar en una de les sessions de la visita teatralitzada Xocolata barroca, que precisament culmina amb el so de l’orgue dels Dolors de fons.

Per al concert de dissabte, Mejías va comptar amb l’assessorament de l’organista i organer David Iglesias, i dins del repertori hi van incloure una peça del mateix Romeu, titulada Meditació. La Congregació dels Dolors té previst mantenir la seva contribució particular a l’homenatge a mossèn Romeu. Ho farà en el marc de la propera Festa del Sant Crist de l’Hospital del 12 de juliol.

Any Romeu

Precisament aquest divendres, el Bisbat de Vic presentarà els primers actes de l’Any Romeu, un programa que es proposa recordar la figura i obra de mossèn Lluís Romeu, coincidint amb el 150è aniversari del seu naixement a Vic. L’acte, al Palau Episcopal, comptarà amb la presència del compositor Valentí Miserachs i l’actuació de la Coral Canigó.

  • Compartir