• Compartir

Opera Aperta dedicarà cinc dies a debatre sobre imatge i realitat, a Granollers

2 de juny de 2023

Una obra de Jordi Benito, ‘Voici’ (2005), és el punt de partida de la quarta edició d’Opera Aperta, el festival d’art i paraula de Granollers, que enguany convida a debatre, del 7 a l’11 de juny, sobre les nocions d’imatge, reflex i realitat. Seran cinc dies –més que en les edicions anteriors– de xerrades, diàlegs, tertúlies, projeccions i intervencions artístiques protagonitzades per 27 convidats de diferents edats i ideologies, però tots ells molt bons comunicadors. Les 16 activitats programades tindran lloc en diferents espais de la ciutat com el Museu, des d’on s’impulsa el festival; la plaça de la Porxada i el Cinema Edison.

“Aquest any hem crescut en dies, sessions i amb riquesa”, va apuntar Glòria Fusté, que porta la direcció del festival juntament amb Cristina Masanés, a qui va qualificar d’“ànima del projecte”. “La peça de Benito, una instal·lació de la seva etapa de maduresa, ens va portar a reflexionar sobre la realitat”, va dir Masanés. “Creiem que és un tema urgent, i que és necessari que la gent tingui les eines per replicar la realitat…”, va afegir.

Fusté va mostrar la seva satisfacció per tenir col·laboracions noves, com la Universitat Popular de Granollers amb la seva Escola d’Estiu. Mariano Fernández, de l’UPG, va reconèixer estar encantat amb aquesta col·laboració. “Hem aportat el que tenim, amb vuit professors que faran diferents activitats com un taller de dansa o un de realitat virtual”, va explicar Fernández. “És un plaer i una obligació de sentir-nos partícips de la ciutat educadora”, va afegir.
Aliances diverses
Precisament, l’aliança amb diferents entitats i actors culturals de la ciutat és bàsica per tirar endavant el festival. A més de l’UPG, s’hi han implicat el Cineclub AC Granollers, Amics de la Unió, VOTV i Arsènic. “A més, les biblioteques han fet unes guies de lectura meravelloses, mentre que les llibreries La Gralla i Abacus ens acompanyaran amb l’oferta de molts dels llibres relacionats amb el festival”, va dir Fusté. D’aquesta manera, Opera Aperta es consolida com un festival de ciutat, obert a tothom i que continua apostant per la Porxada com àgora de ciutat, on es desenvoluparan les activitats del dissabte 10 de juny.

Aquest any, Opera Aperta comença un dia abans, el dimecres 7 de juny, amb una tarda dedicada a l’obra que dona lloc al festival. La xerrada inaugural anirà a càrrec d’un conegut de Jordi Benito, l’artista, crític d’art i curador independent Carles Guerra. Tot seguit, el col·lectiu Frau. Helena Pielias i Vicenç Viaplana Ventura protagonitzaran una intervenció artística en què faran la seva particular reinterpretació de l’obra de Benito. La vetllada acabarà amb la intervenció del Cor Arpegi d’Amics de la Unió, dirigit per Guifré Canadell, i de la Polifònica de Granollers, dirigida per Agustí Vidal i Cristina Zamorano, que interpretaran Cantique de Jean Racine, de Gabriel Fauré.

Carles Guerra

Al llarg de dijous, diversos professors de la Universitat Popular de Granollers oferiran tallers i xerrades. Josep Maria Segura en farà un sobre realitat virtual, mentre que Montse Morral i Núria Escrig en faran un altre sobre dansa, consciència i música. Per la seva banda, Joan Méndez, amb la col·laboració d’Anna Galisteo i Marta Valhondo, proposa una lectura dramatitzada amb comentari i discussió sobre el nihilisme i el món d’avui.

La lliçó magistral d’aquesta edició anirà a càrrec de Remedios Zafra, que parlarà sobre “Com sortir de la caverna? La realitat com a problema”. Masanés va destacar la presència a Granollers d’aquesta filòsofa i sociòloga sevillana. Serà divendres a la tarda, però al matí, Joaquim Fradera, llicenciat en Filosofia i en Dret, parlarà sobre la poesia i la raó. A la nit tindrà lloc la tradicional tertúlia filosòfica nocturna, conduïda per Mariano Fernández, juntament amb Fèlix Rabal i Pilar Loncan.

Remedios Zafra

L’activitat de dissabte es traslladarà a la Porxada, on tindrà lloc el primer diàleg del festival, protagonitzat pel fotògraf Joan Fontcuberta, que dialogarà amb Eduard Garcia i Judith Méndez. Ramon Alcoberro ho farà amb Jordi Camí, i Jordi Garcia del Muro amb Alba Tobella. Al vespre, al cinema Edison, es projectarà la pel·lícula ‘La plaga’, de Neus Ballús. La directora i alguns protagonistes del film dialogaran amb Albert Botey.

Diumenge es faran els dos darrers diàlegs, un amb Míriam Cano i Jordi Ibáñez, i l’altre, amb David Fernández i Neus Tomàs.

  • Compartir