‘No et refiïs dels teus records’
Clàudia Pujol
Columna
Primera incursió en la narrativa de Clàudia Pujol, directora de la revista Sàpiens. I no ho ha fet amb una novel·la històrica, sinó amb una trama que parla de les xarxes socials i el seu poder quasi incontrolable. Ho comprovarà el protagonista, un conspiranoic que un dia envia als seus seguidors esqueles de la mort de cadascun. Una broma… fins que comencen a morir en la data assenyalada.
‘Veus de mort als Encants Vells’
Sylvia Lagarda-Mata
Comanega
Guanyador recent del Premi Santa Eulàlia de Novel·la, que premia obres sobre Barcelona, aquest relat combina fets històrics i homenatges literaris. A la Barcelona del segle XIX, el cas de l’anomenat llibreter assassí, tot i no ser real, va passar com a tal. I es va escampar més enllà de Catalunya. I si aquest cas hagués caigut a la taula d’Aguste Dupin, el detectiu creat per E.A. Poe?
‘Tercer origen’
Albert Villaró
Estrella Polar
Quan els pares de la Irene li proposen de deixar la ciutat per anar-se’n a viure a Llobarca, un poble aïllat del Pirineu, a la noia li sembla una bogeria de neorurals desnortats. Però quan esclata una pandèmia terrible, més que la covid, allà estan aïllats i prou segurs. I se li obre un nou món que inclou també l’amor. Una novel·la per a joves que homenatja el Mecanoscrit de Pedrolo.
‘El parlar bleda’
Gabriel Bibiloni
Ed. Moll
Amb el nom de parlar bleda, el lingüista Gabriel Bibiloni designa una forma de català que, a les Balears, s’ha produït per la interferència del castellà. I que es caracteritza, sobretot, per la pèrdua de la fonètica genuïna balear. No és un fet menor, al seu parer, perquè continua fent perdre la personalitat a la llengua. També és aplicable a altres dominis del català, on hi ha la interferència fonètica.
‘La vaga de la Canadenca’
Teresa Abelló
Navona
Al pròleg d’aquest llibre, l’historiador Agustí Alcoberro es pregunta si és veritat que hi ha dies que han fet història. I sens dubte, el 21 de febrer de l’any 1919 n’és un. Començava la vaga de La Canadenca, l’empresa que subministrava llum a Barcelona. La burgesia hi veia ombres de revolució soviètica. Els obrers, la lluita per un sou digne que portaria a la jornada de vuit hores.