• Compartir

Novetats editorials

21 de desembre de 2023

‘Les cendres a la piscina’
Laura Gost
Ed. Proa

Del tradicional món de pagès a la voràgine del negoci turístic, la figura d’en Sebastià –protagonista d’aquest relat i patriarca familiar– és el paradigma de la transformació de Mallorca. Ell i les dones que l’acompanyen en el seu ascens i caiguda, relatats per Laura Gost en aquesta obra que ha merescut el Premi Proa de novel·la de 2023. Tot sota la mirada àcida de la dramaturga i escriptora.

‘L’al·lucinogen de Dalí’
Max Pérez Muñoz
Ed. Fonoll

“El meu al·lucinogen és Francesc Pujols”, deia Salvador Dalí. La relació entre el filòsof i el pintor, dos personatges absolutament singulars, havia de ser per força fèrtil. Però quin dels dos va influenciar més l’altre? Per primera vegada, s’explora aquesta amistat surrealista –mai millor dit– entre dos genis. Cada un d’ells universal, únic i intèrpret a la seva manera de l’essència del país.

‘Del natural’
Martí Domínguez
Ed. 62

Una excel·lent obra de síntesi que recorre la història de la pintura des de la perspectiva de com els artistes s’han relacionat amb la natura. Des del Renaixement fins a l’impressionisme, començant per Giotto i acabant per Gauguin. Un assaig que porta implícita una proposta de reflexió als artistes actuals sobre la seva mirada a la natura, ara més fràgil. Guanyador del Premi Bones Lletres d’enguany.

‘Poesia completa’
Valerià Pujol
Quad. de la Font del Cargol

És una bona notícia que es recuperi l’obra poètica de Valerià Pujol (1952-1992), un dels seus renovadors des dels anys 70 als anys 90 del segle passat, malauradament mort massa d’hora. “Sempre tenia el lector agafat de la mà, tal com feia als que vam tenir la sort de ser-ne amics”, diu el també poeta David Castillo al pròleg d’aquest volum que recull cinc llibres i que anirà seguit d’un segon el 2024.

‘El dia del llamàntol’
S. Roig / J. Arbonés / Ll. Sala
Ed. Laertes

Els editors parlen d’aquesta obra com “un patufet lisèrgic”, i possiblement és la millor definició que es pot fer d’una novel·la gràfica que beu del còmic underground i la tradició satírica catalana a parts iguals. Som a l’any 2030, en una Catalunya lliure governada pel cupaire Oleguer Tchalla. I les forces del mal volen alterar la pau transformant un llamàntol en un monstre apocalíptic.

  • Compartir