• Compartir

Novetats editorials

3 de novembre de 2023

‘Tiberi Cèsar’
Núria Cadenes
Ed. Proa

Som a la Roma imperial del segle I, en el moment d’esplendor d’una ciutat que marca el ritme del món. Tiberi Cèsar succeeix August, i Núria Cadenes ens en serveix un retrat. D’ell i del seu moment. Un home contradictori, culte i també cruel, enamorat i també trist. La visió humana d’un protagonista de la història, en una novel·la on les dones també són protagonistes.

‘Carta d’hivern’
Teresa Pous
Viena Ed.

Una luxosa cafeteria de Sant Petersburg i una dona sola. És Rita Romans, que comença a escriure una carta a l’home que, trenta anys abans, va marcar la seva vida: Víctor Fontclara. Ella estudiava filosofia i ell era crític d’òpera, el motiu que va fer servir per marxar a Milà. Dues ànimes unides per la cultura i la d’ella, que es va trencar. Al cap dels anys, troba la força per parlar-ne.

‘L’ombra dels ocellots’
Miquel Riera
La Campana

Alguns lectors d’aquesta no-vel·la del periodista Miquel Riera hi reconeixeran la lluita per preservar els aiguamolls de l’Empordà. Podria ser aquesta o altres de semblants. Al poble de Vilavella, el darrer alcalde franquista mou fils per deixar com a llegat una urbanització que ocuparia un espai natural, amb l’oposició d’un jove ornitòleg i amb uns partits que miren les eleccions.

‘Idiota!’
Raül Romeva
Pagès Ed.

“Hi pot haver llibertat, unitat, cohesió social, progrés, en definitiva, futur, sense respecte?”, es pregunta l’autor del llibre. Amb títol contundent i subtitulat Breu tractat sobre el respecte, Romeva adverteix del perill de caminar cap a una societat d’arguments i solucions simples a problemes complexos, on l’insult aflora a les primeres de canvi. El brou de cultiu d’on neix el populisme.

‘La Patum de Berga’
Joan Amades
Llibres de l’Índex

Ara és una festa indiscutible, un símbol de les festes populars catalanes i reconeguda fins i tot per la Unesco. Però hi havia un temps, al primer terç del segle XX, en què la Patum no era ni molt menys tan popular fora del Berguedà. El folklorista Joan Amades, l’autor del Costumari català, va ser dels primers que la van estudiar i estimar, i aquest llibre recull els articles que li va dedicar.

  • Compartir