‘Com estimar la teva filla’
Hila Blum
Ed. 62
Israel també pot ser notícia per l’excel·lent literatura, en moments com aquests. Ens arriba traduïda al català la guanyadora del darrer Premi Sapir. L’escriptora de Jerusalem ens parla a través d’una història familiar –mare i filla desconnectades de fa temps– com hi ha un moment on l’afany protector passa la fina línia cap a l’intrusió i es trenquen uns lligams que semblaven eterns.
‘Els fills adormits’
Anthony Passeron
L’Altra Editorial
Una de les obres més personals (i colpidores) que s’han escrit en quatre dècades de lluita contra el VIH. L’autor indaga en la pròpia història familiar perquè vol saber qui era l’oncle Desiré, que als anys 80 va morir de sida i sobre la figura del qual s’ha imposat una mena de silenci. A través d’ell, viurem la cursa per trobar aturador a una epidèmia que llavors tampoc semblava tenir remei.
‘Una vegada va ser estiu la nit sencera’
Elisabet Riera
Males Herbes
“Diuen que no hi ha dues petjades iguals en tota la capa de la Terra –i quina és la meva?” S’ho pregunta la protagonista del relat mentre travessa les Alberes a l’hivern, amb la figura de la trobairitz Alba de Peralada a la ment. I la recerca, després d’un sotrac vital, a preguntes de les que són sovint al moll de l’os de la literatura: les que es fan sobre l’amor, la vida i la mort.
‘L’ombra de les hores’
Jordi Solà Coll
Ed. Proa
Guanyador del Premi Miquel de Palol d’enguany, aquest recull poètic tracta sobre la relació amb els altres (l’alteritat, que ens defineix per confrontació) i la relació amb la natura (que defineix una manera d’estar en el món). Una nova fita en el camí d’aquest escriptor i fotògrafa que va debutar en poesia l’any 2017 guanyat el Premi Miquel Martí i Pol a Roda de Ter amb Ulls de glaç.
‘Si Beethoven pogués escoltar-me’
Ramon Gener
Ara Llibres
Coincidint amb els primers passos del programa Això no és una cançó a TV3, Ramon Gener ens deixa compartir la seva passió per la música. I no solament això, sinó que a través de la seva pròpia història podem veure com aquesta transforma una persona. I com Verdi, Wagner, Rossini o Mozart poden ser també els mestres de vida d’algú, si sabem parar l’orella amb consciència.