• Compartir

Nou “Lèxic del ciclisme”

CNL d'Osona
16 de febrer de 2021

L’esport és un pou de termes nous. Cada disciplina té els seus i se’n generen de tota mena. El Centre de Normalització Lingüística del Vallès Oriental ha recollit els més interessants del món del ciclisme, i de vegades desconeguts, en un nou lèxic, A rodar. Lèxic del ciclisme. Pedalem en català!, que s’afegeix als tres anteriors: el del porc i l’embotit, el del futbol sala i el de la natació.

És un lèxic molt complet que conté les diferents parts de la bicicleta. Se’ns explica una història on hi ha diversos termes i expressions típiques d’aquest esport i finalment hi ha un glossari amb termes sovint desconeguts per als profans. Aquest material vol divulgar expressions de la pràctica no competitiva del ciclisme i el repte més important ha estat trobar l’alternativa catalana a expressions col·loquials que s’utilitzen en castellà.

En el glossari hi ha expressions ben curioses i de gran creativitat popular, com ara fer la rata (“deixar enrere, un ciclista, un o més adversaris durant una cursa”). Algunes també tenen l’equivalent en castellà. Per exemple, d’un o una ciclista amb poca experiència o que practica l’esport ocasionalment se’n diu passerell(a), en castellà se’n diu globero/a.

Si us interessa o teniu una certa curiositat, podreu trobar aquest lèxic a Internet https://www.cpnl.cat/xarxa/cnlvallesoriental/publicacions/1571/a-rodar-lexic-de-ciclisme-pedalem-en-catala

A rodar!

  • Compartir