• Compartir

Nandu Jubany publica el llibre ‘Receptes per compartir amb amics’

15 de desembre de 2023

Ho ha tornat a fer. Fa dos anys va publicar Receptes per compartir amb família, un llibre de gran format que recollia una vuitantena dels plats que ell mateix cuinava durant la pandèmia i mostrava a través de les xarxes socials. Ara arriba Receptes per compartir amb amics, un segon volum en què el cuiner osonenc Nandu Jubany guisa a quatre mans al costat d’una dotzena de persones “que admiro”. La presentació va tenir lloc dilluns al restaurant Pur, a Barcelona, amb el passatge de la Concepció engalanat per a l’ocasió i envoltat de familiars i amics.

“Quan vaig acabar el primer llibre estava convençut que no en faria cap més, però ens van quedar moltes coses al tinter per dir”, apuntava moments abans de la presentació. “Ha guanyat la il·lusió, l’energia i la passió per mostrar la nostra manera de veure la cuina”, defensava, tot cofoi del format escollit: “Cuinant amb amics, perquè la cuina és per compartir”.

En aquest segon llibre, Jubany ret homenatge “als bons productes, els autèntics, els de veritat”. En va escollir un per mes, 12, i els va casar amb cada un dels amics potencials. Són, de gener a desembre, el cap de cuina de Can Jubany, Quico Arumí (tòfona); el pilot Nani Roma (porc); el xocolater Lluc Crusellas (xocolata); la seva mare, Elena Herms (rap); el cuiner Hideki Matsuhisa (tonyina); la seva parella, Anna Orte, i fills (bolets); Lluís Fernández, d’Els Pescadors de Llançà (llagosta); la cuinera Carme Ruscalleda (tomàquet); el pastisser Rafa Delgado (fruita); el pilot Marc Márquez (pasta); el cuiner Carles Gaig (arròs), i el també cuiner Jaume Font (gamba). Amb cada un d’ells van elaborar de quatre o cinc plats, compartint tota una matinal a casa seva –el procés es va enregistrar i ha quedat recollit al llibre a través d’un codi QR–. “Totes les receptes són senzilles de fer”, assegurava Jubany, que ja no descartava donar continuïtat al projecte. “Vaig fer una primera llista d’una trentena de persones candidates, però alguns no podien perquè tenien altres compromisos; per tant, encara podem fer dos o tres llibres més”, deia mig en broma.

“Aquest home és superman i, per molts de nosaltres, un autèntic mirall; estem davant d’una espècie irrepetible. Gràcies per ser com ets”, el va lloar Carme Ruscalleda, tot llançant-li un únic envit: “Gas!”. I parlant de gas, la passió de Jubany pel motor queda reflectida amb la presència al llibre de dos “dels meus ídols”: l’osonenc Nani Roma i Marc Márquez, “que si s’hagués de guanyar la vida cuinant…”.

Menció especial “per al mestre”, Carles Gaig. “Si no l’hagués conegut, avui no seria aquí, ni seria el cuiner que soc”, va sentenciar Jubany. Tampoc va escatimar elogis per al pastisser osonenc Lluc Crusellas, que amb 17 anys va fer els primers passos en el món de la pastisseria a Can Jubany. “Avui ja és un referent per a tota la gent que puja i gràcies a ell tindrem més pastissers”. Uns compliments que van tenir retorn: “M’emmirallo en tu per haver sabut mantenir aquest contacte tant amb el món professional com amb la gent de carrer”, va reblar Crusellas.

El llibre, editat per ells mateixos –aquest cop només ha pogut comptar amb alguns dibuixos puntuals del seu fill Eudald–, té 367 pàgines i val 45 euros. Del primer se’n van publicar 55.000 exemplars i ja se n’han venut més de 30.000. D’aquest segon se n’ha fet una primera tirada de 20.000. “Sabia que faria aquest segon llibre, un llibre que és com tot el que fa en Nandu, intens; jo ja el vaig conèixer així”, se sincerava Anna Orte.

  • Compartir