• Compartir

Nadales modernes

Ruth Espuny
14 de desembre de 2017

Aquesta setmana no portem un disc, sinó cançons de Nadal aprofitant que estem a les portes de les festes nadalenques. Recordem alguns dels temes més coneguts d’aquesta època on alguns, ja ho avancem, fan una mica de ràbia perquè entren en bucle aquests dies de l’any…  D’altres, però, són cançons que han fet història.

Happy Xmas (War is Over) és una cançó de l’ex-Beatle John Lennon gravada a Nova York a finals d’octubre de 1971. Si bé el tema figura com una cançó protesta contra la Guerra del Vietnam, es va convertir aviat en un himne nadalenc, i va aparèixer en nombrosos àlbums recopilatoris de cançons nadalenques. La lletra es basa en una campanya de publicitat duta a terme a finals de 1969 per Lenon i la seva dona, Yoko Ono, que van llogar tanques publicitàries i espais en revistes per incloure el lema “War Is Over (If You Want It)”, que es pot traduir com “La guerra ha acabat (si tu vols)”. Aquest tema ha estat versionat mil vegades i, de fet, s’ha convertit en una nadala arreu del món.

 

 

Aquesta és la que deia que fa una mica de rabieta, perquè s’ha fet servir tant que al final se li agafa mania… Es tracta de Last Christmas, una cançó del duet britànic Wham!, publicada el 1984 i escrita per George Michael. La cançó ha estat versionada per artistes de tot el món. Aquest tema va ser gravat per a promocionar un recopilatori de Disney anomenat A Disney Channel Holiday. Una nadala que sonarà segur a tots els sopars d’empresa… Tot un clàssic.

 

 

Canviant d’època, Let is Snow és una cançó escrita per  Sammy Cahn i el compositor Jule Styne al juliol de 1945. Com a curiositat, dir que va ser escrita a Hollywood, Califòrnia, durant un dels dies més calorosos de l’any… Es tracta d’una de les cançons més venudes de tots els temps i malgrat ser popularment considerada una cançó de Nadal, és una cançó d’amor que mai diu ni parla de la paraula Nadal. Com que té aquest aire tant festiu i alegre i ens parla de neu, la gent de seguida la va incorporar en el món de les nadales… Aquesta cançó ha estat infinitament versionada i, en aquest cas, la canta Frank Sinatra.

 

`

 

Un altre hit nadalenc és la nadala per excel·lència de la cantant americana Mariah Carey: All I want for Cristmas is you. Va ser escrita per la mateixa Carey el 1994 i precisament va ser el principal senzill del seu quart àlbum d’estudi, Merry Christmas. En aquest cas, també és una cançó d’amor, on Carey diu que l’única cosa que vol per Nadal és el seu estimat, ni regals, ni arbres, ni pessebres, un fet que dista molt de la manera de ser de la diva americana… Ha estat versionada mil vegades, ha format part de la banda sonora de mil pel·lícules i és una de les cançons més descarregades de la història de la música.

 

 

  • Compartir