La secció de cordes de la Jove Orquestra i Cor del Vallès Oriental al concert a Montornès del 14 de març de 2024
  • Compartir

Música per superar la barbàrie

12 de març de 2024

El divendres 12 de març de 2004, les edicions d’EL 9 NOU del Vallès Oriental i d’Osona i el Ripollès obrien les seves primeres planes amb un cos de lletra gens usual i una única paraula: “Desolació.” Era l’endemà dels atemptats de Madrid de l’11-M, 10 explosions simultànies a tres trens de Rodalies de Renfe organitzades per una cèl·lula islamista. Hi van morir 192 persones i més de 2.000 van resultar ferides, l’atemptat terrorista més gran perpetrat mai a Europa.

Al cap de tres convulsos i en què tot l’Estat va quedar colpit, el diumenge d’eleccions generals se celebrava un concert de la Jove Orquestra i Cor del Vallès Oriental (JOCVO) al pavelló de Montornès del Vallès. Duia el títol de Músiques de cinema i havia de dedicar-se a repassar peces musicals de pel·lícules. L’11-M ho va trasbalsar tot i tota la música d’aquell dia es va interpretar pensant en les víctimes de Madrid.

La professora Maria Eckart, a la dreta de l’escenari, interpreta el ‘Cant dels ocells’, davant del cor infantil de la JOCVO, al concert de Montornès del 2004 / foto: Anna Padrós

La sessió la va obrir la interpretació del Cant dels ocells a càrrec de Maria Eckart, professora de l’Escola de Música de Montornès. Abans s’havia fet un minut de silenci seguit pels prop de 1.200 assistents al concert.

El record a les víctimes també va ser present als parlaments. Jordi Terrades, llavors president del Consell Comarcal del Vallès Oriental, va fer una crida a superar el terror i a votar en aquella jornada d’eleccions: “La millor manera de controlar la barbàrie és que cadascú vagi a votar.” Daniel Cortés, alcalde de Montornès, també es va mostrar amb el cor en un puny: “Avui no és un dia per fer discursos, sinó per pensar, meditar i escoltar música.”

Tots els cantants del cor i la resta de músics de la JOCVO duien un llaç negre sobre la camisa blanca. Van obrir el concert amb la peça The Sound of Music, del film Somriures i llàgrimes. L’orquestra de corda, la de cambra i el grup de vent i percussió van completar els altres blocs del concert, que va durar unes dues hores.

La professora Júlia Meya dirigint el cor de la JOCVO / foto: Anna Padrós

Els 200 alumnes de 14 escoles vallesanes de música van tancar la sessió interpretant junts West Side Story. Els joves músics i cantaires de la JOCVO procedien de les escoles municipals de l’Ametlla, Caldes, Granollers, la Garriga, les Franqueses, Lliça d’Amunt, Mollet, Montmeló, Montornès i Parets a més de les escoles privades Lluís Cullell, de Cardedeu, Amics de la Unió i Art-9, totes dues de Granollers, i Maribaus, de Sant Celoni.

La JOCVO, dirigida per Ferran de la Varga, al Concert de Cap d’Any celebrat a Santa Maria de Palautordera el 2010 / foto: Laura Gou

El 25 de març de 1998 amb un concert a Mollet, va arrencar la JOCVO a iniciativa de l’escola de música de Mollet, el suport del Consell Comarcal i la coordinació del professor Xavier Esteve. L’orquestra va nèixer com un projecte d’intercanvi d’experiències per facilitar la pràctica orquestral dels joves i mentre va durar va publicar dos discos, Nadales i Músiques d’arreu del món, amb Josep Maria Pou recintant versos de Miquel Martí i Pol i amb la participació en composicions d’Albert Guinovart o Josep Maria Brotons. El darrer concert de la JOCVO es va fer del dia d’Any Nou del 2010 a Santa Maria de Palautordera.

  • Compartir