• Compartir

Mindfulness i els quatre desafiaments

Antoni Lacueva
5 de febrer de 2020

La capacitació en atenció plena pot tenir un impacte sobre quatre reptes principals de la nostra societat.

Segons el neurocientífic i meditador Richard Davidson, hi ha un creixent cos d’investigació en la comunitat científica que mostra que uns pocs minuts d’entrenament mental per dia poden canviar el cervell i millorar el benestar.

Les nostres neurones cerebrals, el mateix cervell no és fix, és adaptable. Això es coneix com a neuroplasticitat. Es pot aprofitar la neuroplasticitat per canviar el món?

Considerem quatre reptes de la nostra societat:

La distracció,
La solitud,
El diàleg intern negatiu i
La manca de propòsit

Aquests anomenats quatre desafiaments estan afectant la mortalitat i la qualitat de vida tal com la coneixem, però la bona notícia és que tenim la capacitat de desenvolupar habilitats que afecten directament aquests desafiaments.

La distracció té un paper crucial en la nostra felicitat. Un estudi va trobar que el 47% de les vegades les persones no presten atenció al que estan fent. No només això, sinó que aquells que estaven més distrets informen nivells més baixos de felicitat. En prestar atenció regularment al que estem fent, podem adquirir una millor consciència del moment present i possiblement ser més feliços com a resultat.

L’impacte de la solitud en la salut pública és significatiu. Els estudis han demostrat que la soledat té un major impacte en la mortalitat que l’obesitat, i fins al 76% dels nord-americans de mitjana edat han experimentat nivells de solitud moderats a alts. No obstant això, en desenvolupar habilitats de connexió, podem millorar les nostres relacions interpersonals i augmentar el comportament prosocial que pot disminuir els sentiments de solitud.

En els últims anys, les taxes de depressió han mostrat una tendència creixent entre tots els grups, especialment en les dones. La taxa de depressió adolescent i els suïcidis també han augmentat en els últims set anys. En utilitzar l’entrenament mental, podem obtenir informació sobre el diàleg intern negatiu i explorar i desenvolupar una relació més saludable amb la nostra narrativa interna.

El propòsit de baixa vida és un fort predictor psicològic de mortalitat en les últimes dècades de la vida. La recerca ha demostrat que aquells sense un fort sentit de propòsit tenen el doble de probabilitats de morir que aquells que tenen una visió clara de la seva veritable nord. Mitjançant l’entrenament contemplatiu, podem millorar el nostre sentit de propòsit i aprendre com podem viure alineats amb ell.
Podem desenvolupar habilitats de consciència, connexió, visió i propòsit a través de l’exercici mental regular.

La recerca mostra que amb només 30 minuts al dia durant dues setmanes d’entrenament d’atenció plena canvia el cervell.

És possible començar amb només tres minuts per dia per començar a establir un hàbit diari.

Alimenta la teva ment, canvia el nostre món.

  • Compartir